/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

PAS a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

missing
07 aprilie 2020, ora 16:03

Partidul Acțiune și Solidaritate a sesizat Curtea Constituțională referitor la unele prevederi din pachetul de legi asumate de Guvern care facilitează evaziunea fiscală și furtul banului public. 

Deputații fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, au depus astăzi două sesizări la CC în legătură cu intrarea în vigoare a legii asumate de Guvern „privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență”.

În prima sesizare, Curții Constituționale i s-a solicitat interpretarea articolului art.106/1 din Constituție astfel încât aceasta să facă claritate și să răspundă la întrebarea dacă angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului asupra unui proiect de lege are loc întotdeauna prin prezența reprezentantului executivului în ședința plenară a legislativului (ședință deliberativă, adică cu cvorum), indiferent dacă Parlamentul se află în sesiune ordinară sau nu.

A doua sesizare vizează controlul de constituționalitate a mai multor prevederi din Legea nr.56/2020 privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative. Acestea se referă la modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea mineralelor utile, modificarea Codului fiscal prin oferirea facilităților la restituirea accizelor pentru magazinele duty-free în sensul intrării în țară și modificările la legea privind controlul tutunului.

Membrii PAS consideră prevederile neconstituționale, întrucât nu țin cont de criteriile obligatorii pe care trebuie să le respecte orice lege adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului: urgența în adoptarea măsurilor conţinute în lege; adoptarea reglementărilor cu maximă celeritate; aplicarea imediată; circumscrierea normelor unui singur domeniu de reglementare.

Amintim că și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat astăzi că va sesiza Curtea Constituțională a Moldovei în vederea abrogării acelorași trei prevederi pentru care Guvernul și-a asumat răspundere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram