/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/DOC/ PPDA cere transparență: Din cauza echipamentelor de proastă calitate crește numărul medicilor infectați

missing
08 aprilie 2020, ora 15:38

Fracțiunea Platforma Demnitate și Adevăr a înaintat un demers către Guvern și Comisia pentru Situații Excepționale în care a cerut transparență în achizițiile publice ce țin de echipamentele medicale. Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că sunt multiple cazuri când măștile sau mănușile importate, „ieftine și de calitate proastă”, se deteriorează rapid, iar din acest motiv numărul lucrătorilor medicali infectați cu noul coronavirus este în creștere. 

Fracțiunea PPDA a solicitat Guvernului și Comisiei pentru Situații Excepționale să informeze Parlamentul, prezentând răspunsurile la următoarele întrebări adresate în interpelare:

„De ce în cadrul achizițiilor publice cel mai important criteriu pentru selectarea câștigătorului este prețul echipamentului? Prin urmare avem multiple cazuri când măștile sau mănușile importate, ieftine și de calitate proastă, se deteriorează rapid. Posibil această strategie de a economisi și de a se raporta la preț și nu la calitate contribuie la sporirea numărului de contaminări în rândul cadrelor medicale.

De ce până în prezent nu există standardele de certificare cu reglementările tehnice ale fiecărui tip de consumabil în medicină? Dacă aceste documente oficiale sunt aprobate de către Comisia pentru Situații Excepționale și dacă există, de ce acestea nu sunt făcute publice pentru toți agenții economici și pentru societatea civilă care intenționează să doneze echipamente necesare către diverse instituții medicale din țară?

În baza căror standarde de certificare instituțiile medicale încheie contractele de achiziționare a echipamentului de protecție? Care instituție este responsabilă pentru achiziții publice în sănătate? Cine monitorizează procesul de livrare și asigurare cu consumabile?

Care sunt acele companii din economia națională a Republicii Moldova care în perioada 1 martie – 8 aprilie au câștigat achizițiile publice în sănătate pentru furnizarea echipamentului de protecție, au finalizat procedurile juridice și au livrat acest echipament spitalelor? Ce cantitate din echipamentul deja livrat unor instituții medicale a fost produs în Republica Moldova și cât a fost importat din alte state?

De ce așa și nu este scutit de TVA și taxe vamale importul materiei prime pentru producerea echipamentului de protecție și comercializarea acestuia în interiorul țării? Cu scutiri acest echipament ar costa cu 20 % mai ieftin.

De ce măcar în aceasta situație de urgență nu se acordă prioritate producătorilor autohtoni din domeniul textil care asigură aproximativ 30 de mii de locuri de muncă, pe lângă care implicit se hrănesc alte zeci de mii de oameni”?

Foto: Facebook/ PPDA

Foto: Facebook/ PPDA

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram