/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/INFOGRAFIC/ Nici 200 de euro pentru o persoană... Sumele mizere, alocate în Moldova pentru ocrotirea sănătății comparativ cu țările din UE

missing
09 aprilie 2020, ora 20:20

În Republica Moldova statul alocă sume mizere pentru ocrotirea sănătății, comparativ cu țările din Uniunea Europeană (UE). La aprobarea Bugetului de stat pentru anul 2020 domeniului ocrotirii sănătății i-a revenit suma de circa 8,9 miliarde de lei sau echivalentul a circa 443 de milioane de euro (conform cursului de azi al monedei europene). Dacă împărțim această sumă la numărul populației din anul 2019, calculat de cei de la Biroul Național de Statistică (BNS), care este de 2 681 734 de oameni, atunci suma per capita (pentru o persoană), alocată în acest an de guvernanți pentru ocrotirea sănătății este de circa 165 de euro. Deși această sumă este de două ori mai mare decât alocațiile de acum trei ani, comparativ cu țările din UE alocațiile sunt foarte mici. 

Recent, Biroul Eurostat (Biroul de Statistică al Uniunii Europene) a publicat un raport al alocațiilor statelor membre ale UE pentru domeniul ocrotirii sănătății în 2017. Potrivit acestui raport, suma medie alocată de țările din UE pentru ocrotirea sănătății per capita a fost de 2 887 de euro. Cele mai mari alocații pentru sănătate în acest an au fost făcute în Likhtenshtein și Elveția – peste 8,8 mii de euro pentru o persoană. Țările din coada acestui clasament, cu cele mai mici alocații pentru ocrotirea sănătății în 2017 sunt România și Bulgaria cu circa 490 și respectiv 590 de euro per capita.

În acel an, alocațiile Republicii Moldova pentru ocrotirea sănătății nu au atins nici suma de o sută de euro, acestea fiind de circa 63 de euro pentru o persoană (suma totală a alocațiilor bugetare pentru ocrotirea sănătății în 2017 a fost de 3,5 miliarde de lei, iar numărul populației, potrivit BNS, de 2 779 952 de oameni).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram