/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Zeci de persoane din Ciorești, inclusiv femei și copii, au luptat 3 ore cu un incendiu de vegetație. S-au aprins piloni electrici și flăcările se duceau spre case

missing
09 aprilie 2020, ora 09:43

Un incendiu puternic de vegetație s-a produs ieri în localitatea Ciorești din raionul Nisporeni. Flăcările s-au extins cu repeziciune și exista riscul să ajungă la case  oamenilor. Primarul satului susține că 30 de persoane, femei și copii, au luptat 3 ore pentru a stinge focul, alături de echipa de pompieri venită din Nisporeni.

Primarul Valeriu Guțu susține că cineva a dat foc vegetației intenționat, pentru că erau mai multe focare, din diferite părți. Flăcările au cuprins și trei piloni ai liniei de tensiune înaltă și putea avea loc o tragedie.

„Oare care individ consideră că năpasta care s-a abătut asupra lumii întregi nu e de ajuns pentru Ciorești și a mai dat foc în mai multe locuri consecutiv la vegetația uscată? Au ars mai multe hectare de vegetație, inclusiv o parte de copaci și lemne care stăteau grămezi în pădure, în Albota, în Hârtopi, încât cu mare greu ne-am opus ca să nu permitem incendierea caselor din Fundătură, în râpa de la Boldești unde au luat foc trei piloni ai liniei de tensiune înaltă, parțial în Conac”, scrie primarul despre pericolul care a fost pentru câteva cartiere ale satului, „botezate” cu aceste nume de localnici.

„Mulțumesc tuturor care din propria inițiativă și la chemarea mea s-au implicat și după circa 3 ore și treizeci min de luptă cu focul am reușit să-l oprim. Multumesc pompierilor din Nisporeni și celor 30 de bărbați, femei, copii, angajați ai IM Ciorești Service care au luptat și am câștigat această luptă.

Dacă vom fi uniți, vom câștiga și lupta cu coronovirusul, însă trebuie să stăm acasă. La stingerea incendiului am ieșit că așa trebuia, în rest, stăm acasă!!!!”, i-a îndemnat primarul pe locuitorii satului.

Ieri-dimineață, pompierii anunțau că au intervenit la lichidarea a 71 de focare de vegetație uscată timp de 24 de ore. Au fost afectate 246 ha de teren din localitățile raioanelor Ungheni, Telenești, Călărași, Cahul, Leova, dar și  din suburbiile municipiului Chișinău.

Pompierii avertizează repetat cetățenii să nu aprindă iarba și stufărișul uscat. În condiții de umiditate redusă, vânt și temperaturi ridicate, focarele se pot extinde pe suprafețe extinse, nimicind animalele sălbatice, dar și spațiile forestiere. În caz de situații de risc oamenii sunt îndemnați să sune la Serviciul 112.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram