/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

Dodon recunoaște că l-a sunat ieri pe președintele Curții Constituționale: „Opoziția să-și retragă sesizările”

missing
10 aprilie 2020, ora 10:16

Șeful statului recunoaște că l-a sunat ieri pe președintele Curții Constituționale Vladimir Țurcan, dar spune că a vorbit cu el abia după ce a fost luată decizia de suspendare a legii pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul.

„L-am sunat ieri pe dl Țurcan să înțeleg ce s-a întâmplat. Patru membri au votat pentru, iar dl Țurcan a fost împotrivă și el are o opinie separată”, a oferit Dodon detalii despre votul care s-a dat ieri la Înalta Curte.

Președintele recomandă politicienilor din opoziție să-și retragă sesizările de la CCM, pentru că aceasta ar fi cea mai simplă metodă pentru ca legea să rămână în vigoare și măsurile de susținere a cetățenilor pe timpul epidemiei să fie aplicate cât mai repede.

„Pentru mine a fost foarte stranie această decizie. O abordare cinică din partea opoziției. Pe oameni mai puțin îi interesează cine e vinovat. Toți știm cine a scris cererea la CCM. Oamenii așteaptă soluții. Sunt 3 soluții, iar prima este ca cei care au scris sesizările și sunt patru să și le retragă și atunci subiectul este epuizat”, a spus Dodon.

Cea de-a doua soluție despre care vorbește șeful statului este ca CCM să lase legea în vigoare, iar a treia propunere este ca Guvernul să vină cu un nou proiect de lege în Parlament.

Igor Dodon spune că i-a cerut premierului să convoace astăzi ședința Comisiei pentru Situații Excepționale și să decidă ca anumite prevederi din legea care a fost suspendată la CCM să fie aplicate urgent. Este vorba despre acordarea ajutorului de șomaj, cel pentru copii și susținerea agenților economici care achită salarii angajaților intrați în șomaj tehnic.

Amintim că opoziția a cerut Curții Constituționale să se expună doar pe trei articole din legea pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea și nu a cerut anularea legii în totalitate. După decizia de ieri a CCM, opoziția a declarat că Înalta Curte a făcut jocul guvernării, care ar fi ajuns în impas din lipsă de bani la buget și care nu ar fi în stare să îndeplinească promisiunile făcute cetățenilor: achitarea ajutoarelor de șomaj, majorarea salariilor medicilor, reduceri la plata impozitelor pentru mediul de afaceri și altele.

Sergiu Sîrbu, după decizia CCR care a blocat măsurile de susținere a populației pe timp de epidemie: „Curtea face jocul guvernării. E josnic”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram