/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Deputată PD care a votat pentru Executivul condus de Chicu: „Mă desolidarizez de aceste decizii ale Guvernului”

missing
11 aprilie 2020, ora 21:06

Deputata Partidului Democrat, Ruxanda Glavan, care a deținut anterior și funcția de ministră a Sănătății, critică dur deciziile autorităților luate pe timp de pandemie și îi atenționează pe membrii Guvernului că au „depășit liniile roșii” și „au călcat de pe o greblă pe alta” la capitolul gestionarea resurselor umane din domeniul medical.

„Și poate n-ar fi fost atât de grav dacă greșelile nu ar fi îndreptate exact împotriva celor din prima linie. Remanieri neclare, acuzații la adresa medicilor că se infectează cu coronavirus din neglijență și nepricepere, iar astăzi aflăm că nu le mai dau nici indemnizațiile promise (de 16 mii de lei). Acest maraton împotriva lucrătorilor medicali trebuie oprit imediat!

Anunț public că mă desolidarizez de aceste decizii ale Guvernului și de acuzațiile aduse medicilor. Nu contează unde și cum s-a infectat un lucrător al sistemului medical, el este un soldat în acest război al umanității și trebuie tratat ca atare. Oferiți-le sprijin financiar tuturor celor afectați!”, a scris Ruxanda Glavan pe Facebook.

Deputata a adresat Guvernului și câteva întrebări retorice:

  • Ce semnale transmiteți sistemului medical, asumându-vă asemenea decizii?
  •  V-ați imaginat ce s-ar întâmpla dacă am ajunge la prognozele OMS (28 de mii de infectați)?
  • Cine credeți că o să-i păzească pe bolnavi?
  • O să puneți militarii să acopere deficitul de cadre medicale?
  • O sa scoateți Cabinetul de miniștri ca să intubeze pacienții?
  • O să așteptați resurse umane suplimentare din alte țări? Evident că nu! O să mizați tot pe-ai noștri! „Buni”, „răi”, „neglijenți”, „nepricepuți”, „infectați”, nu contează …. Tot lor o să le cereți să ne salveze țara de COVID-19.

Ruxanda  Glavan cere Comisiei pentru Situații Excepționale să-și revizuiască decizia și să utilizeze cele 13 milioane de lei acumulate din donații în fondul special deschis de Ministerul Finanțelor pentru a plăti indemnizații de 16 mii de lei tuturor lucrătorilor medicali, care s-au infectat cu COVID-19.

„Dragi medici și farmaciști, felceri și asistenți, infirmieri și brancardieri, șoferi de ambulanțe, vă rugăm să nu ne abandonați în aceste momente dificile. Vă susținem și contăm pe voi! Noi, cei de acasă, suntem de partea voastră și ne punem toată speranța că împreună vom învinge”, a rugat Ruxanda Glavan.

Amintim că Guvernul a alocat bani pentru indemnizații doar la 29 de persoane care s-au infectat la locul de muncă. Șeful Centrului de Sănătate Publică (ANSP) Nicolae Furtună a explicat astăzi că doar în aceste cazuri a fost stabilită concret „legătura cauză-efect” și ancheta epidemiologică a demonstrat că medicii s-au infectat la locul de muncă. În restul cazurilor, infectarea s-a făcut comunitar.

Explicația șefului ANSP! De ce au fost oferite indemnizații doar la 29 de angajați medicali care s-au infectat cu COVID

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram