/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Fosta ministră a Justiției cere demisia președintelui CCM și argumentează de ce ar trebui cercetat penal Igor Dodon

missing
11 aprilie 2020, ora 14:17

Procuratura Generală trebuie să se autosesizeze și să inițieze o cauză penală după declarația președintelui Igor Dodon care a recunoscut public că l-a sunat pe președintele Curții Constituționale pentru a-i cere explicații, după ce magistrații au suspendat legea pentru care și-a asumat raspunderea Guvernul. De această părere este fosta ministră a Justiției Olesea Stamate.

Aceasta afirmă că Dodon a admis două încălcări grave:

  1. A încălcat secretul deliberărilor și al voturilor, astfel neîndeplinindu-și obligația stipulată la lit b) art. 17 din Legea privind Curtea Constituțională.
  2. În calitatea sa de agent public, în conformitate cu Legea integrității nr. 82, urma să depună un denunț scris, în termen de 3 zile lucrătoare, la Centrul Naţional Anticorupţie.

„Ceea ce a declarat că a făcut Igor Dodon este cel puțin exercitarea influenței necorespunzătoare. Procuratura urmează să se autosesizeze și să investigheze acțiunile lui Igor Dodon sub aspect penal, în speță: Articolul 303 – Amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală; Articolul 328 – Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”, a explicat Olesea Stamate.

Fosta ministră a Justiției consideră că președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, trebuie să-și dea demisia.

În cazul în care acesta nu o face, mandatul său trebuie să fie ridicat, în baza articolului 19 al Legii Curții Constituționale”, a declarat Stamate.

Ieri, încadrul emisiunii sale „Președintele răspunde”, Igor Dodon a spus că l-a sunat pe Vladimir Țurcan „să înțeleagă ce s-a întâmplat”. Șeful statului a dezvăluit și cum au votat magistrații.

„Patru membri au votat pentru, iar dl Țurcan a fost împotrivă și el are o opinie separată”, a concretizat Dodon.

/VIDEO/ Separarea puterilor în stat? Nu, n-am auzit

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram