/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/EXCLUSIV/ Mii de moldoveni, pregătiți să vină acasă de la Moscova cu autobuzele. Câteva companii de transport ar fi favorizate de reprezentanți ai guvernării

14 aprilie 2020, ora 21:04

Mii de moldoveni, care se află în prezent în Rusia, se pregătesc să revină acasă cu autobuzele. Aceasta a devenit posibil după ce ieri Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o decizie prin care a permis repatrierea cetățenilor pe cale terestră.

Sursele TV8 au declarat că decizia CSE ar fi fost aprobată la insitența președintelui Igor Dodon, iar repatrierea moldovenilor din Rusia în această situație complicată, dictată de restricțiile de circulație impuse pe timp de epidemie, ar fi o mișcare electorală bună în contextul alegerilor prezidențiale care se apropie.

Aceeași sursă mai spune că se cunosc deja și companiile de transport care vor primi autorizațiile necesare pentru a aduce peste 5000 de oameni în R. Moldova și acestea ar fi favorizate de reprezentanți ai guvernării. În plus, oamenii ar urma să plătească pentru bilete sume colosale, chiar și câte 20 de mii de ruble (circa 250 euro) pentru un bilet.

Ministrul de Interne, acuzat că ar favoriza o companie de transport

Una dintre firme este „Untrans Service”, cu sediul în orașul Ungheni, fondată în 2006 de Stanislav Păun și Grigore Mămăligă, care este și conducătorul companiei de transport. Potrivit surselor noastre, Grigore Mămăligă ar fi rudă cu șeful Serviciul protecție internă și anticorupție al Ministerului de Interne, Ion Mămăligă, numit în funcție în februarie curent. Acesta este originar din Ungheni, potrivit CV-ului.

Aceeași sursă mai spune că interesele companiei ar fi promovate chiar de ministrul de Interne, Pavel Voicu, care s-ar cunoaște foarte bine cu Mămăligă și celălalt coproprietar al firmei, Stanislav Păun. Voicu face parte din Comisia Situații Excepționale, care urmează să aprobe cursele terestre de transport din Rusia.

Contactat de TV8, Pavel Voicu a negat că ar face lobby pentru vreo companie și afirmă că nici nu a auzit de „Untrans Service”: „Mai mare prostie pe care putea să o gândească cineva nu există. Nu știu despre ce este vorba și niciodată nu aș admite să promovez interesele cuiva”.

Întrebat dacă îl cunoaște pe Mămăligă, Pavel Voicu a răspuns: „Eu cunosc foarte multă lume de la Ungheni, fiindcă sunt de baștină de la Ungheni și am început acolo cariera profesională, dar asta nu înseamnă că eu aș favoriza pe cineva sau aș admite vreo ilegalitate”.

O companie are deja 2000 de cereri de la moldoveni care vor acasă

Alte două companii de transport care ar pregăti deja zeci de autobuze care să repatrieze cetățeni din Federația Rusă sunt „Orizont” și „Transelegant-Tur”. Directorul ultimei, Gheorghe Grosu ne-a confirmat faptul că a venit cu solicitări către autorități pentru a obține dreptul să aducă cetățeni moldoveni cu autobuzele de la Moscova.

Bărbatul ne-a spus că firma pe care o conduce activează de mulți ani pe piață și este cunoscută printre moldovenii care muncesc în Rusia și ar avea acum peste 2000 de solicitări de la oameni care îi roagă să-i aducă acasă.

Noi ne-am adresat în Comisia Situații Excepționale, dar ne-au spus că trebuie să obțină acordul de la autoritățile ruse. Ministerul de Externe de la noi trebuie să discute cu Ministerul de Externe de la Moscova și să decidă, să ne dea voie să intre autobuzele noastre pe teritoriul Rusiei. Ucraina deja a dat acordul să trecem prin coridorul verde cu autobuzele”, a explicat Grosu.

O altă variantă care se analizează este ca moldovenii să fie aduși până la graniță cu autocare ale unor companii rusești și de acolo să fie preluați de compania moldovenească.

Problema este că legea nu permite ca oamenii să treacă vama pe jos. Noi ne-am înțeles cu agenți economici din Rusia care pot să ne ajute să aducă călătorii la vamă, dar autoritățile ruse trebuie să dea voie să treacă oamenii pe jos prin zona neutră, să treacă hotarul și noi să-i preluăm”, a explicat Grosu.

250 de euro pentru un bilet de călătorie de la Moscova la Chișinău

Întrebat de ce călătoriile costă atât de mult, pentru că cetățenii moldoveni se plâng că li se cer chiar și 20000 de ruble (circa 250 euro) pentru un bilet până la Chișinău, Gheorghe Grosu a dat asigurări că, dacă firma sa va obține acordul să reptarieze cetățeni, biletele vor costa cel mult 6000 de ruble (circa 75 euro).

Asta e un pic mai mult ca de obicei, dar vă explic de ce. Chiar dacă un agent economic rus acceptă să aducă oamenii până la graniță, la ei costă 1500 de ruble. Se socoate drumul pe ambele direcții, pentru că transportul va veni cu pasageri și se va întoarce gol. Și la noi tot așa, ne ducem încolo cu autobuzele goale și înapoi venim cu pasageri. Dar nu va fi 20000 de ruble cum iau acum microbuzele astea care transportă ilegal pasageri. Intrați pe grupuri de moldoveni de la Moscova de pe rețele sociale să vedeți ce se face”, ne-a îndemnat directorul companie „Transelegant-Tur”.

Nu am reușit să-i găsim pe reprezentanții firmei „Orizont, despre care sursa noastră la fel spune că ar fi favorizată și urmează să repatrieze sute de cetățeni moldoveni de la Moscova.

Amintim că, ieri, Comisiei pentru Situații Excepționale a decis să aplice aceeași procedură ca și în cazul zborurilor charter pentru a repatria cetățeni pe cale terestră. Moldoveni aflați peste hotare vor putea reveni în țară cu autobuze și microbuze autorizate de Comisie, iar listele pasagerilor vor fi făcute de amabsadele R. Moldova.

Informațiile despre cursele autorizate, costul și condițiile de călătorie vor fi publicate ulterior pe pagina web a Agenției Naționale de Transport Auto.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram