Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 973: Alertă pentru Moldova, demisie cu scandal și lupte grele! ISW: Scopul lui Putin la summitul BRICS

PAS îl cheamă pe ministrul de Externe în Parlament să dea explicații vizavi de creditul rusesc. Sandu: „Acest acord deschide ușa pentru corupție”

missing
21 aprilie 2020, ora 14:15

Acordul semnat cu Federația Rusă pentru creditarea R. Moldova cu 200 de milioane de euro este unul abuziv, cu prevederi dubioase, care creează posibilități de corupție și trebuie revăzut urgent, susține președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care a anunțat că fracțiunea PAS îl va invita în Parlament pe ministrul de Externe pentru a da explicații.

Maia Sandu s-a referit în special la prevederile care se conțin în articolul șapte al acordului de creditare, care stabilesc că, în cazul în care nu se achită la timp datoria restantă sau dobânda pentru împrumutul de stat sau creditele acordate de către băncile rusești debitorilor moldoveni, partea rusă are dreptul să consolideze întreaga sumă restantă și să ceară plata urgentă a acesteia.

„Asta presupune că statul emite un fel de garanții pentru întreprinderi private, iar noi, statul, adică cetățenii urmează să rambursăm această datorie, dacă acești debitori, care nu știm cine sunt , nu rambursează la timp aceste datorii către băncile rusești. Autoritățile pot elibera aceste garanții într-un mod netransparent și abuziv, pentru că legea nu reglementează asemenea situații. Această prevedere din acord nu se regăsește în legislația R. Moldova”, a atenționat Maia Sandu.

Președinta PAS întreabă ce au în general întreprinderile private cu datoria statului?

„Ce are acest împrumut pentru care statul semnează cu niște împrumuturi private? Ce se ascunde în spatele acestor prevederi? Sau asta este o modalitate prin care Igor Dodon încearcă să deschidă ușa pentru niște companii care lucrează pentru el? Asta înseamnă că compania fratelui lui poate să ia împrumuturi de la băncile rusești pe care noi să le rambursăm sau alte companii care sunt legate cu Partidul Socialiștilor?”, bănuiește Sandu.

Opoziția mai spune că astfel de prevederi nu se regăsesc în alte acorduri de creditare semnate de Rusia cu alte state, de exemplu cu Belarus sau Serbia.

Fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță a atras atenția și la un alt detaliu din acordul de creditare. Banii nu ar urma să fie transferați pe contul trezorerial al Băncii Naționale, dar pe contul unei bănci comerciale.

„Este suspect. De ce banii vin pe contul unei bănci comerciale? Cum va fi selectată această bancă? Acordul nu face o claritate care este procedura, care sunt proiectele care urmează a fi finanțate… Acest împrumut este luat în timp de criză când știm că ne așteaptă o recensiune globală și în R. Moldova. Noi ne împrumutăm la condiții dubioase și susținem întreprinderile altor țări și generăm niște riscuri enorme pe termen lung”, afirmă Gavriliță.

Amintim că, la ședința de astăzi a Guvernului, unde au fost ratificat acordul de creditare din Federația Rusă, ministrul Finanțelor și premierul au dat explicații vizavi de unele prevederi din contractul de împrumut și au dat asigurări că nu este nimic dubios în document și banii vor fi accesați și cheltuiți în condiții de maximă transparență.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.