/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Primul donator de plasmă pentru tratarea infectaților cu COVID-19: „Salvarea oamenilor e lucrul nostru”

missing
22 aprilie 2020, ora 20:30

Erou de profesie, șeful serviciului SMURD de la noi continuă să salveze vieți, chiar dacă nu demult a ieșit din spital. Dumitru Carasic, care s-a tratat de noul coronavirus, este primul donator de plasmă pentru bolnavii aflați în stare critică din cauza infecției. Plasma sa, care conține anticorpi, așa cum estimează specialiștii din acest domeniu, ar putea fi salvatoare pentru cel puțin 2 bolnavi. Modest din fire, salvatorul și-a descris gestul ca pe o obligație morală și profesională.

DUMITRU CARASIC, ȘEF SMURD, IGSU: „În primul rând salvarea oamenilor e lucrul nostru. Știu că plasma cu anticorpi a omului care a fost vindecat de coronavirus, e un adevărat elixir pentru toți cei în stare gravă.

Lui Dumitru nu i-a trecut prin cap că anume el va deveni primul donator de plasmă sanguină pentru cei infectați de coronavirus. A făcut-o în primul rând pentru o rudă, care se află în stare gravă. Plasma ar putea să-i ajungă pacientului pentru trei zile de tratament.

DUMITRU CARASIC, ȘEF SMURD, IGSU: „O rudă, care stă în stare critică în spital cu covid. A rugat să plec la centrul de transfuzie, să donez plasmă. Eu cred că azi o să primească prima doză”.

Bărbatul a mers să doneze sânge exact la 14 zile de când a fost externat din Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Acolo s-a aflat în stare de gravitate medie, deși prezenta doar tusă.

DUMITRU CARASIC, ȘEF SMURD LA IGSU: „Febra a apărut când deja eram la spital. Nu era înaltă, nu mai mult de 38. -Și acum tușiți puțin? -Da, este puțin. Am primit și antibiotice și antivirale, și contra malariei”.

A părăsit spitalul abia după ce cele două teste la covid-19 au arătat rezultat negativ. Salvatorul crede că imunitatea puternică, dar și norocul i-au salvat viața, mai ales că pacienții cu care a stat într-un salon continuă să fie internați și astăzi.

DUMITRU CARASIC, ȘEF SMURD, IGSU: „Erau în formă mai ușoară. Nu știu de ce testul la ei a arătat pozitiv.

Cel mai așteptat moment a fost revenirea acasă, lângă cei care își făceau cele mai multe griji pentru el: soția și copiii.

DUMITRU CARASIC, ȘEF SMURD, IGSU: „Ei ca atare nici nu au știut că eu vin. -Le-ați făcut surpriză? -Da.

De astăzi, bărbatul a revenit la lucru. Nu și-a luat nicio zi în plus pentru odihnă, pentru este nevoie de le mai mult ca oricând.

DUMITRU CARASIC, ȘEF SMURD, IGSU: „Am fost două săptămâni în autoizolare, și după asta gata. Concediul medical închis și am revenit la lucru. De ce să-mi fie frică? Anticorpii prezenți la mine în sânge, mă protejează”.

Potrivit autorităților, plasma oferită de un singur pacient vindecat de covid-19 constituie aproximativ 600 ml. Cantitatea se separă în trei doze și poate fi utilizată pentru a salva trei pacienți în stare extrem de gravă. Conform Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, donatorii trebuie să fie „bărbați, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu suferă de boli cronice și au cel puțin 14 zile de însănătoșire completă”. Terapia cu plasmă convalescentă este autorizată acum în Coreea de Sud, Japonia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Canada și alte țări. Autoritățile sanitare chineze au anunțat încă în februarie că pacienții cărora le-a fost administrată plasmă, adupă 24 de ore au arătat simptome clinice îmbunătățite, indicii inflamatori în scădere, iar saturația de oxigen reglată. În Republica Moldova, acesta va fi primul caz de utilizare a plasmei în scop terapeutic la pacienții infectați cu Covid-19.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram