Grupul parlamentar „Pro Moldova” contestă la Curtea Consituțională Acordul de finanțare din Federația Rusă. Deputații consideră că documentul prevede condiții „draconice” și se arată îngrijorați de faptul că a fost semnat fără negocieri. Sergiu Sîrbu a mers în această dimineață la Curte, pentru a înregistra sesizarea.

„Am constatat mai multe încălcări grave al Constituției la semnarea acestui Acord. Practic nu au existat negocieri, Guvernul a luat act de proiectul de Acord, a inițiat negocierile și a aprobat semnarea prin același act, negocieri nu au existat practic”, a spus deputatul Sergiu Sîrbu într-o intervenție live pe Facebook.

Deputatul susține că la ședința de azi a Parlamentului, grupul „Pro Moldova” va face tot posibilul pentru a împiedica votarea acestui document.

„Parlamentul urmează să voteze în două lecturi acest Acord care are niște condiții absolut draconice după noi, inegale: 1. favorizează companiile rusești, litigii în caz de neconcordanță ale acestui Acord nu vor putea fi soluționate în arbitrajele internaționale, iar vestitul articol 7, punctul 2 prevede că creditele terțelor persoane private în entitățile bancare ale Federației Ruse sunt garanția Federației Ruse și cu acordul părții moldave pot deveni datorie de stat. Frauda bancară și miliardul probabil ni se va părea floare la ureche”, a subliniat Sîrbu.

„Pro Moldova” cere ca contestația să fie examinată în regim de urgență.

„Considerăm că astfel de interese nu au ce căuta în astfel de Acorduri de finanțare, astfel de angajamente financiare, pentru că contravin intereselor RM și Constituției, astfel acest Acord urmează a fi verificat la constituționalitate până la intarea în vigoare. Avem nevoie de finanțare dar finanțare în condiții transparente, în condiții egale de piață, să nu trebuiască nepoții sau strănepoții să fie datori”, a mai spus deputatul „Pro Moldova” Sergiu Sîrbu.

Amintim că Guvernul urmează să acceseze un credit de 200 de milioane de euro din Federația Rusă. Acordul a fost semnat vineri de Andrei Neguță, iar marți documentul a fost ratificat de Guvern.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!