UPDATE, ORA 23.06: Cetățenii moldoveni care stăteau în parcare au reușit să ia legătura cu reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Polonia. Acum, aceștia spun că s-au cazat la un hotel din apropiere și așteaptă răspuns de la autorități, când va fi posibilă traversarea frontierei. 

ORA 22.11: Un grup de circa 20 de cetățeni moldoveni au rămas blocați în Polonia, la câțiva kilometri de frontiera cu Ucraina. Aceștia vor să se întoarcă acasă, dar spun că grănicerii ucraineni nu le permit să treacă granița. Oamenii stau în aer liber, într-:o parcare, spun că sunt disperați și nu știu la cine să apeleze, or, la numerele de telefon ale Ambasadei Republicii Moldova în Polonia nu răspunde nimeni de câteva ore.

„Suntem într-o situație critică, la graniță, iar Ucraina zice că nu ne permite pentru că nu este coridorul verde. Nu pot să înțeleg, autoritățile din Republica Moldova nu se autosesizează, căci sunt persoane aici foarte multe, femei însărcinate, o grămadă de persoane care au tensiune… Au venit și ei să-și câștige munca prin Polonia (…). Polonia permite să traversăm, nu au nicio problemă, doar că Ucraina zice că: aaaa, sunteți din Republica Moldova, nu vă primim. Nu pot să înțeleg de ce, doar noi suntem în tranzit. ”, spune unul dintre moldovenii blocați în Polonia, care a rugat să-i păstrăm anonimatul.

Bărbatul zice că sună întruna la ambasadă, dar îi răspunde robotul: „Telefonul este întotdeauna închis. Cei de la ambasadă nu intră la contact. Am sunat toată ziua, de la oră a oră”, ne spune sursa.

Moldoveanul care ne-a contactat susține că grupul de conaționali stă acolo de aseară, de la ora 11: „Noi am muncit în partea de nord a Poloniei la o fabrică, de acolo o persoană intermediară, care a lucrat cu firma care ne-a adus la fabrică, ne-a spus că transportă până la granița dintre Polonia cu Ucraina, de acolo vor fi autocare care se deplasează spre Moldova. Dar la timpul de față nu sunt autobuze, așa că ne-a adus până la o parcare, la o distanță de circa zece kilometri de frontieră”, mai zice bărbatul.

Muncitorii moldoveni spun că le-a expirat contractul de muncă și angajatorul i-a trimis acasă, or, din cauza pandemiei, fabrica nu mai are nevoie de angajați pentru că și volumul comenzilor s-a micșorat, așa că sunt nevoiți să se întoarcă acasă.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) spun că cetățenii moldoveni trebuiau să anunțe ambasada din timp despre intenția de a traversa frontiera, pentru ca aceasta să ia legătura cu misiunea diplomatică din Ucraina, pentru a le deschide coridorul verde.

Oamenii care au rămas blocați susțin însă că au avut încredere în reprezentanții companiei intermediare, care se ocupă cu transportarea pasagerilor din Republica Moldova în Polonia și viceversa, că vor organiza totul. Acum, persoane de la companie le spun moldovenilor blocați să meargă în hotel peste noapte, până vor fi deschise coridoarele, ca să poată traversa frontiera.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!