/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Vlad Bătrâncea atacă presa. Vicespicherul le cere partenerilor occidental să nu mai finanțeze presa independentă

24 aprilie 2020, ora 20:57

Pandemia și știrile apărute în presă despre medici care se plâng de lipsuri, motiv de critici la adresa jurnalistilor, din parte vicepreședintelui parlamentului Vlad Batrancea. Deputatul socialist a acuzat ieri, de la tribuna central a Parlamentului, partenerii occidental că în loc să sprijine financiar sistemul medical moldovenesc, oferă bani instituțiilor de presă și societății civile. „Iau mii de euro în plicuri”, s-a revoltat vicespicherul. Reprezentanții ong-urilor califica discursul lui Batrancea drept atac la adresa presei independente.

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului: „Ne este silă uneori să vedem. Și ne-au arătat mesaje medicii noștri, profesorii, medici mai simpli, cum le scriu cei din mass-media, așa dramatic: „Nu tăceți, răspundeți! Veniți!”. Și după asta vâd. Știți care sunt primii bani care vin de la partenerii noștri dragi din Occident. Primii bani, granturi, de milioane de euro, bani groși, vin pentru instituții media, pentru mai multă lumină în problema COVIDULUI”.

Vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea și-a formulat criticile la adresa presei independente și a societății civile în contextul unui discurs despre condițiile din spitale și neajunsurile cu care se confruntă angajații medicali, despre care mass-media a relatat în repetate rânduri. Profitând de ocazie, deputatul a îndemnat partenerii occidental să nu mai susțină financiar presa. Socialistul a amenințat că va începe o luptă cu jurnaliștii. Or el știe despre cum trăiesc și ce achiziții au făcut unii dintre ei în ultimii doi ani.

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului: „Nu dați la jurnaliști milioane de euro. Că cred că dacă un jurnalist este cu bun simț cum vă place dumneavoastră. De ce el nu poate activa cu 5, 6, 7 mii de lei, salariul mediu pe economie. Pentru ce un journalist trebuie să primească mii de euro în plic, fără impozite, fără taxa obligatorie de medicină. Nu dragii mei. Eu chiar totuși nu mă voi coborî la acest nivel să spun pe nume cine și și cum trăiește. Cine și ce a procurat în ultimii doi ani. Am informații. Am informația aceasta și dacă începem această luptă, ok, ea o să fie reciprocă!”

În replică, mai multe organizații media au semnat o declarație comună în care au condamnat acuzațiile deputatului.

„Propagarea de la tribuna Parlamentului, de către un oficial de rang înalt, a unui mesaj ce contravine normelor legale, constituie o încălcare a valorilor și principiilor democratice ale țării, care urmează a fi sancționată conform legii și condamnată în mod public”, se arată în declarația semnată de mai multe instituții de presă și onguri. Acestea îi cer vicespicherului să prezinte scuze publice.

Petru Macovei, președinte API: „Această declarație deocheată a vicepreședintelui Parlamentului cumva se înscrie în discursurile guvernanților de până acum care pun în același coș și jurnaliștii onești, și jurnaliștii corupți care probabil primesc bani în plicuri, probabil asta este practica PSRM să dea bani în plic jurnaliștilor. În Moldova însă există mulți jurnaliști onești”.

Amintim că atacuri similar la adresa presei independente au avut loc și în trecut. În 2018, fostul speaker al Legislativului Andrian Candu a acuzat jurnaliștii care câștigă granturi din exterior că „nu fac altceva decât să consume acei bani”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram