/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Mai mulți moldoveni, impuși să facă cale întoarsă de la granița cu Germania. Explicația Ministerului de Externe

missing
26 aprilie 2020, ora 14:56

Trei autocare cu moldoveni, care s-au pornit din Franța în R. Moldova, au fost întoarse înapoi la frontiera cu Germania. Ei au plecat cu o companie care a organizat cursa, ce nu a fost aprobată de către autorități. 

„Cursele terestre trebuie aprobate de către Comisia pentru Situații Excepționale, dacă e vorba de autocare. Dacă e vorba de mașini private, trebuiau să fie anunțate ambasadele”, a declarat pentru tv8.md purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Anastasia Nani.

În presă au apărut imagini video de la fața locului. Oamenii sunt indignați pentru că nu li se permite trecerea. Cetățenii spun că au achitat pentru bilete 200 de euro.

Vă atenționăm că imaginile video conțin un limbaj licențios.

De asemenea, Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a venit cu o reacție în care a precizat că de pe  13 aprilie a fost suspendat transportul rutier de persoane în trafic internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi, cu excepția curselor speciale autorizate de către Comisia pentru Situații Excepționale.

În prezent, ANTA nu organizează curse speciale și nu selectează operatori de transport în vederea efectuării curselor de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare.

 „Doar în cazul în care Comisia pentru Situații Excepționale va autoriza, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, organizarea unor rute speciale rutiere, ANTA va solicita public pe pagina web oferte de la operatorii de transport rutier care activează pe direcțiile date și selecta operatorul transparent în baza celui mai mic preț

 De asemenea, atragem atenția operatorilor de transport rutier că efectuarea transportului rutier de persoane în trafic internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi, fără autorizarea Comisiei pentru Situații Excepționale, va fi sancționată cu suspendarea înregistrării până la trei luni sau radierea din Registrul operatorilor de transport rutier.

 Totodată, rugăm toți cetățenii Republicii Moldova, care intenționează să revină în țară, să se înscrie doar în listele misiunilor diplomatice și oficiilor consulare prin completarea chestionarelor puse la dispoziția solicitanților de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, accesând link-ul corespunzător pentru fiecare stat: https://mfa.gov.md/,”, se arată într-un comunicat al agenției. 

În baza listelor cetățenilor prezentate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Comisia pentru Situații Excepționale urmează să decidă autorizarea curselor speciale de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova pe cale aeriană sau rutieră.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram