/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace

Specialiștii avertizează. Rezerva de apă în sol este de trei ori mai mică decât media multianuală

missing
27 aprilie 2020, ora 16:14

Reprezentanții Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” susțin că în ultimile șase luni cantitatea totală de precipitații atmosferice a fost cu 127,5 mm mai mică decât media anuală. Temperatura medie a aerului a fost cu 3,7C mai mare decât media anuală, iar din această cauză, în prezent, rezerva de apă accesibilă în sol este de trei ori mai mică decât media multianuală.

Stresul hidric și stresul termic a compromis semănăturile grânelor de toamnă amplasate în deosebi după premergătorii târzii așa ca: floarea soarelui și porumbul la boabe. Situație similară s-a creat și la hrănirea cu doze exagerate de azot a grânelor în primăvară. O situație mai favorabilă se atestă acolo unde grâul de toamnă a fost semănat după rapița de toamnă, mazăre și alte culturi cu termen de recoltare timpuriu”, susține cercetătorii.

Potriviti lor, dacă în perioada următoare nu vor fi precipitații, situația se va agrava pe suprafețele unde grâul și orzul de toamnă au fost semănate după floarea soarelui și porumb. „În această situație nu este târziu ca aceste masive să fie semănate cu culturi agricole ce au o perioadă de vegetație mai scurtă, dar trebuie să fie respectate normele de însămânțare și de utilizare a erbicidelor. De asemenea, dacă vor cădea precipitații trebuie să păstrăm suprafețele unde există șansa de a recolta cel puțin 1,5-2 tone, ce vor putea fi utilizate pentru însemânțarea loturilor și de a evita importul semințelor din străinătate”, a menționat Boris Boincean, doctor habilitat, profesor cercetător, director interimar al  ICCC „ Selecția”.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii se menționează că în următoarele șapte zile va fi efectuată o inventariere a tuturor suprafețelor agricole semănate cu culturi cerealiere de toamnă și primăvară. Inventarierea va fi făcută pentru a verifica în ce măsură culturile sunt afectate de seceta care se menține de câteva săptămâni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram