Guvernul condus de Ion Chicu vrea să renunțe la practica organizării unor concursuri pentru selectarea directorilor instituțiilor pe care le are în subordine și să numească direct șefii la mai multe agenții de stat. Cancelaria de Stat a propus pentru consultări publice un proiect de lege care prevede modificări în statutele mai multor instituții, astfel încât directorii și vicedirectorii acestora să fie numiți și eliberați din funcții de către fondator, adică direct de Guvern, fără concursuri.

Printre instituțiile vizate se numără agenții importante cum ar fi: Agenția Servicii Publice, Agenția de Investiții, Agenția de Guvernare Electronică, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Fondul de Investiții Sociale din Moldova.

De asemenea, Guvernul vrea să numească direct șefii la „Moldpres”, Baza Auto a Cancelariei de Stat și la Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului.

Potrivit proiectului de lege, pregătit de reprezentanții Guvernului, se propune, de exemplu, modificarea punctului 25 din statutul Agenției Servicii Publice. În prezent, acesta prevede că „activitatea executivă a Agenției este condusă de către director, care este selectat în urma unui concurs organizat în mod public şi transparent de către Consiliul Agenţiei. Procedura de desfăşurare a concursului se aprobă de către Consiliul Agenției. Membrii comisiei de concurs sunt aprobați de către Consiliul Agenției, iar directorul selectat în urma concursului este numit şi eliberat din funcţie de către Guvern, în temeiul demersului Consiliului Agenției”.

După modificare, acest punct va suna așa: „Activitatea executivă a Agenției este condusă de către director. Directorul este asistat de trei directori adjuncți. Directorul și directorii adjuncți sunt numiți în funcție și eliberați din funcție de către fondator”.

La fel va fi modificat statutul Fondului de Investiții, care în prezent prevede că „Fondul este condus de către director, care este selectat în urma unui concurs organizat în mod public și transparent de către Consiliu. Persoana selectată în urma concursului este numită în și eliberată din funcție de către secretarul general al Guvernului, în temeiul demersului Consiliului”.

Cancelaria de Stat argumentează că „oportunitatea modificărilor în cauză rezultă atât din necesitatea asigurării continuității activităților acestor instituții publice, create pentru realizarea funcțiilor care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, precum și a altor funcții de administrare și interes public, cît și instituirii unei abordări unice a organizării funcționale a acestora”.

Precizăm că proiectul  este propus pentru consultări publice până la 15 mai, iar ulterior va fi supus votului la Guvern.

Anterior, societatea civilă a avut numeroase solicitări pentru ca șefii instituțiilor de stat să fie aleși în bază de concurs și să nu mai existe numiri în baza intereselor de partid.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!