Lucrările la „Arena Chișinău” au fost sistate de aproximativ o săptămână, după ce doi muncitori de pe șantier, angajați ai companiei de construcții turce, au fost infectați cu noul coronavirus. Surse ale tv8 ne spun că și printre angajații administrației „Arenei Chișinău” ar fi persoane infectate, informație pe care Eduard Calancea, directorul Arenei Chișinău, o neagă. Administratorul entității spune că în contact cu persoanele infectate ar fi fost doar el și inginerul-șef, pentru că restul angajaților activează la distanță, de când a fost instituită starea de urgență. 

Directorul Arenei ne-a mai spus că nimeni dintre subalternii săi nu prezintă simptome și, respectiv, nu au efectuat testele la COVID-19.

„Noi nemijlocit interacționam, dar foarte puțin, pentru că deja când au fost instaurate măsurile de izolare în țară noi am respectat tot și cei care puteau să lucreze la distanță lucrau la distanță. Aveam contacte, dar ei erau într-o încăpere, noi în alta și nu contactam practic fizic, iar dacă intram în contact, respectam distanța de un metru sau doi cel puțin. Nu avem simptomatică la niciun angajat deocamdată. Teste nu am făcut deocamdată, pentru că teste se fac atunci când există simptome, nu are rost să faci teste, când nu există simptomatică, din câte cunoaștem noi”, ne-a spus inițial Eduard Calancea la telefon.

Ulterior însă, în discuție, directorul a confirmat totuși că el a făcut testul la COVID-19, din inițiativă proprie, la un laborator privat. Deși primele cazuri de coronavirus printre muncitorii de pe șantier au fost au fost confirmate acum opt zile, administratorul spune că a făcut testul abia ieri.

Eu singur am dat testul recent și aștept rezultatul. L-am dat pentru mine personal ca să văd care e situația”, a spus administratorul „Arenei Chișinău”.

Cât despre inginerul-șef al Arenei, din spusele directorului, acesta nu a trecut încă testul la COVID: „Urmează cred că azi sau mâine să-l dea”, a precizat Eduard Calancea.

Foto: chisinauarena.md

Inaugurarea Arenei Chișinău se amână, din nou

Potrivit lui Eduard Calancea, șantierul Arenei a fost închis pe data de 21 aprilie, când administrația a fost informată despre cazurile pozitive de COVID-19 printre muncitori. Totuși, o serie de lucrări au fost oprite încă din luna martie, când a fost declarată de Parlament starea de urgență. Cu cât timp vor întârzia lucrările, nu se știe deocamdată.

„Nu putem să estimăm cu cât timp vor întârzia lucrările. Vă explic de ce: era o lucrare foarte importantă și critică pentru obiect – drumul de acces către Arenă, lucrările la elementul acesta critic au fost însă sistate în plină pandemie. Dacă pe interior obiectul este practic gata 99,99%, cum a fost anunțat de premier și președinte, pe partea de acces, ceea ce trebuia să facă partenerul public, adică statul, rămânem în deficit de timp. Acolo au fost inițiate câteva activități, dar s-a stopat. Și acuma e greu de spus în ce termen vor fi efectuate lucrările”, spune Eduard Calancea.

„Arena Chișinău” urma să fie inaugurată în anul 2019, pe 14 octombrie, de Hramul orașului Chișinău. Ulterior, termenul de dare în exploatare a obiectului a fost extins până la finele anului 2019, iar apoi, până în luna aprilie 2020. Ultima dată limită anunțată de autorități era 1 mai 2020.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!