/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Deputații PPDA cer informații de la Chicu despre rezerva de grâu și exporturile care s-au făcut în ultimele luni

missing
29 aprilie 2020, ora 12:49

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase, a trimis astăzi o interpelare  pe numele premierului Ion Chicu în care a cerut să-i fie prezentate cifre concrete despre rezerva de grâu a statului, care erau stocurile la sfârșitul anului 2019 și ce exporturi s-au făcut în ultimele luni.

Solicitarea vine după ce în spațiul public au apărut mai multe informații și fotografii în care sunt surprinse camioane cu cereale pregătite pentru vânzare în afara țării.

Primul semnal a venit de la Căușeni, de unde zeci de camioane încărcau și transportau zilele trecute cerealele de la elevator, mai apoi de la Giugiulești, unde s-au creat cozi de automobile încărcate cu cereale. Deoarece traversăm o perioadă economică nefastă, legată de epidemia COVID 19, deoarece anul agricol 2020 este unul extrem de complicat, marcat de o secetă devastatoare, rezervele de cereale sunt absolut necesare țării, ele constituind un element cardinal al securității alimentare a statului”, a comentat Vasile Năstase.

Contactat de TV8 pentru o reacție, consilierul premierului, Vitalie Dragancea, a spus că Guvernul monitorizează situația încă din iarnă, când nu a fost zăpadă și este cu ochii pe subiectul siguranței alimentare și acum, când nu se înregistrează precipitații.

„Exporturi de grâu nu se fac. Decizia de a exporta grâu poate interveni doar în cazul în care vor apărea schimbări climaterile și va fi ploaie sufieicentă. Dacă nu, rezervele de grâu vor fi păstrate în țară. Trebuie să fim atenți că sunt și rezerve care aparțin agenților economici și asta este intervenție în activitatea lor comercială”, a spus consilierul prim-ministrului.

Precizăm că mi multe state au interzis exportul de cereale în perioada pandemiei de coronavirus, dar în R. Moldova Guvernul nu a impus astfel de interdicții.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram