/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

În curând Moldova va utiliza testele rapide pentru diagnosticarea COVID-19. Când vor fi aduse și cât costă acestea

missing
01 mai 2020, ora 14:10

Șefa Direcției diagnostic din cadrul ANSP, Ala Halacu, susține că în Republica Moldova, în cel mai scurt timp vor putea fi utilizate testele rapide. Acestea sunt produse în Statele Unite și vor fi utilizate atât de persoanele din municipiu, cât și din raionele Republicii Moldova. 

„La acest capitol OMS și Ministerul Sănătății a inițiat și au comandat câteva teste rapide care sunt produse de Statele Unite. Acestea vor fi utilizate și de platformele existente în raioane. Vor fi în două săptămâni și vor fi recepționate. Va fi un ajutor privind testarea pacienților care sunt detectați și tratați la domiciliu”, a spus  Ala Halacu.

În cel mult două sau trei săptămâni, circa 30 de mii de kituri urmează să ajungă în R. Moldova. Aceste teste rapide sunt destinate să fie administrate pacienţilor din punctele de îngrijire şi poate detecta virusul care provoacă boala COVID-19 în 45 de minute.

În timp ce majoritatea testelor au nevoie de zile pentru aflarea rezultatului. În acest caz este nevoie de minute pentru a pregăti mostra de la pacient şi de aproximativ 45 de minute pentru a produce rezultatul. Acestea sunt similare ca testul pentru depistarea turbeculozei sau a HIV”, a spus pentru tv8.md Șefa Direcției diagnostic din cadrul ANSP.

Ala Halacu a mai precizat că un astfel de test costă în jur de 20 de dolari de la producator.

Cât despre testele pentru depistarea coronavirusului care se vând în farmaciile din Moldova, specialista a spus că acestea nu demonstrează sută la sută veridicitatea rezultatelor.

Ca recomandare și metodă de referință în cazul diagnosticului de laborator al Covid-19, utilizăm metoda biologie moleculară care sunt niște teste confirmate și sunt cele mai utilizate pentru a stabili diagnosticul corect. Testele respective sunt cromatografice și se bazează pe detectarea anticorpilor în baza probei de sânge. Ele nu sunt studiate. Nu sunt informative”, a mai precizat Ala Halacu.

În farmaciile moldovenești au apărut în vânzare teste rapide pentru depistarea coronavirusului de tip nou. Aceste teste au fost aduse în Republica Moldova cu două săptămâni în urmă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram