/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Ministerul rus de Externe, despre Acordul de împrumut: „Suntem nedumeriți de reacția unor politicieni”

missing
01 mai 2020, ora 11:57

„Din partea noastră toate procedurile au fost finalizate. Suntem nedumeriți de reacția unor politicieni din Republica Moldova care dezaprobă Acordul de împrumut oferit de către Rusia”. Un astfel de mesaj a fost transmis de către Ministerul rus de Externe, politicienilor din țară cu privire la creditul de 200 milioane de dolari.

„Suntem surprinși de faptul că unii politicieni moldoveni au văzut o înșelare de ordin politic în dorința sinceră a Rusiei de a ajuta oamenii din Republica Moldova în perioada dificilă de combatere a pandemiei coronavirusului și de a depăși dificultățile socio-economice. Ei spun că acordul este unul netransparent”, se arată într-un comunicat de presă.

„Ajutorul oferit Republicii Moldova este unul sincer. Din partea noastră, toate procedurile interne, care prevăd intrarea în vigoare a Acordului de împrumut, au fost finalizate. Sperăm că fondurile primite de la partea rusă vor ajuta la rezolvarea problemelor cu care se confruntă în prezent Republica Moldova, inclusiv la depășirea consecințelor pandemiei coronavirusului”, spun autoritățile rusești.

Contactați de redacție, reprezentanții Ministerului de Externe al Republicii Moldova au cerut să transmitem o solicitare de informație la adresa instituției pentru  a obține o reacție.

Amintim că, două formațiuni și un grup politic au contestat la Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) Acordul de împrumut oferit de Federația Rusă. Este vorba de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Grupul „Pro-Moldova” (PAS). CCM urmează să se pronunțe pe 7 mai.

Politicienii dar și experții în domeniu spun că au fost admise carențe atât în textul Acordului, cât și de procedură. Aceștia dezaprobă articolul 7.2 care presupune că Republica Moldova cedează, din dreptul suveran, altui stat, dreptul de a decide plafonul datoriei externe.

Potrivit acestora, condițiile impuse de către Federația Rusă prevăd clauze absurde (în mod special art.7.2) care duc la creșterea dependenței de Federația Rusă. Principalii beneficiari ai Acordului fiind Federația Rusă și un cerc restrâns economic-financiar sprijinit de puterea de la Chișinău.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram