De cinci zile lucrează cot la cot cu medicii moldoveni, iar scopul lor comun este să salveze cât mai multe vieți, afectate de noul coronavirus. Într-un interviu pentru TV8, coordonatoarea echipei repartizată la Institutul de Medicină Urgentă a povestit despre cum se vede lupta dincolo de ușile închise. A rămas șocată de numărul mare de medici infectați, în mare parte tineri, până la 40 de ani. Iar, pe lângă schimbul de experiență, specialiștii de peste Prut propun și tehnici noi de tratament. Medicii acordă asistență în propriile echipamente, pe care și le-au adus din România. Și, în timp ce pe rețele au apărut imagini cu condițiile de cazare modeste, doctorița Georgiana Matei afirmă că nu a venit să stea în hotel de cinci stele.

GEORGIANA MATEI, MEDIC-SPECIALIST ÎN MEDICINA DE URGENȚĂ: „E un pic cam gravă situația. Aici e nevoie de forțe. Nu că la noi nu ar fi nevoie, dar sunt mult mai mulți pacienți. E cutremurătoare situația când vezi colegi medici. Majoritatea tineri, de 30-40 de ani, cu familii”.

De joi, Georgiana este coordonatoarea unei echipe formate din opt medici, care lucrează în secția de terapie intensivă la Institutul de Medicină Urgentă. Până nu demult salvau vieți omenești în cadrul SMURD Iași, iar acum fac același lucru, însă într-un ritm mult mai alert, întrucât o tură durează opt ore. A atras atenția la unele metodele utilizate aici, dar care nu ar fi recomandate de medicii din străinătate.

GEORGIANA MATEI, MEDIC-SPECIALIST ÎN MEDICINA DE URGENȚĂ: „După trei zile de intubație, deja se gândesc la traheostomă, dar țările europene sunt foarte reticente la aceasta. Sunt riscuri foarte mari să te contaminezi, e o eliminare de aerosoli”.

Iar pentru a fi cât mai siguri că nu vor contracta boala, medicii preferă să utilizeze propriile echipamente.

GEORGIANA MATEI, MEDIC-SPECIALIST ÎN MEDICINA DE URGENȚĂ: „Eu mă simt protejată în echipamentele cu care am venit de acasă”.

După calvarul pe care-l vede în secția de reanimare, femeia este șocată de ignoranța de care dau dovadă oamenii pe străzi.

GEORGIANA MATEI, MEDIC-SPECIALIST ÎN MEDICINA DE URGENȚĂ: „Mă îngrijorează mult prevenția aici. De când am venit, văd oameni pe străzi fără nicio metodă de protecție, fără mască”.

Atât medicii români, cât și cei de la noi spun că fac o echipă bună în tratarea bolnavilor de coronavirus.

GEORGIANA MATEI, MEDIC-SPECIALIST ÎN MEDICINA DE URGENȚĂ: „Fiecare învață ce are de învățat de la fiecare. Eu atâta știu: că suntem vorbitori de limba română, că suntem români și că pământul este românesc”.

IGOR CUROV, VICEDIRECTOR MEDICAL, INSTITUTUL DE MEDICINĂ URGENTĂ: „Noi deja am simțit că lucrăm împreună. Ne simțim mai ușor, măcar și pentru o perioadă”.

De partea cealaltă, premierul Ion Chicu a atras atenția că în România rata de mortalitate printre persoanele infectate este de aproape două ori mai mare decât în Republica Moldova, iar prezența medicilor români ar fi, mai degrabă, un schimb de experință.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: „În România este 5,7%. În Moldova este de 3%. De aceea profesionalismul medicilor moldoveni, trebuie să ne mândrim cu el și să nu ne rușinăm să spunem. Toți care vin la noi să ne ajute au și oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”.

Misiunea medicală a celor 42 de medici și asistenți medicali români va dura timp de două săptămâni în spitalele din Chișinău, Bălți și Cahul. Medicii vor trata pacienții cu cele mai complicate cazuri de boală. Pe lângă acest lucru, Guvernul de la București a mai aprobat un ajutor umanitar în valoare de 3,5 milioane de euro pentru a sprijini țara noastră în lupta cu pandemia, din care vor fi procurate echipamente de protecție și medicamente.

Reporter: Diana Popa
Imagine. Roman Bahnă

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!