/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ R. Moldova ar putea pierde un credit cu dobânda de 0,1% din Japonia. Slusari: „Negocierile erau blocate tacit”

08 mai 2020, ora 15:49

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari susține că Republica Moldova ar putea pierde posibilitatea de a lua un credit avantajos din Japonia din cauza blocării procedurilor pentru negocierea acestuia. Deputatul PPDA susține că japonezii ne-ar putea da acest credit cu dobânda de 0,1% pentru 40 de ani.

Potrivit lui Slusari, creditul ar fi de minim 30 de milioane de dolari, cu posibilitatea extinderii pănă la 110 milioane pentru domeniul agriculturii. Perioada restituirii ar fi de 40 de ani, cu vacanță de 12 ani.

Deputatul susține că procesul a fost pornit încă în anul 2019. „Dar, din câte cunosc, negocierile erau blocate tacit deja de MADRM. Japonezii nu puteau înțelege de ce se blochează ajutorul pentru fermieri și de ce se discută despre credite mult mai scumpe. Nu s-a reușit semnarea notelor de schimb până la 31 martie, când se încheie anul financiar japonez. Oricum, partea niponă a acceptat să ne acorde creditul din bugetul 2020, dar procesul negocierilor a stagnat în continuare”, susține deputatul.

În opinia parlamentarului, blocarea semnării Notelor de Schimb s-a făcut din considerentul ca să nu apară public informația că se oferă credite mult mai bune ca cel din Federația Rusă.

În acest context, deputatul a cerut oficial informație detaliată despre procesul de negocieri pe acest credit de la mininistrul Afacerilor Externe, Oleg Țulea și de la ministrul Agriculturii, Ion Perju.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram