/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Premierul Chicu: Din cele 8 condiționalități înaintate în ultimele luni de UE, R. Moldova le va îndeplini pe cele care sunt în interesele ei

missing
12 mai 2020, ora 23:40

Premierul Ion Chicu susține că din cele 8 condiționalități înaintate în ultimele luni de Uniunea Europeană, Republica Moldova le va îndeplini pe cele care sunt în interesele ei. Șeful cabinetului de miniștri s-a referit la una dintre condiționalități – adoptarea proiectului de lege cu privire la organizațiile necomerciale, care urmează să fie adoptat de Parlament. În opinia lui, actuala redacție a proiectului nu trebuie să fie votată de deputați.

Sper că săptămâna viitoare Parlamentul poate vota în lectură finală legea cu privire la achiziții de utilități, legea cu privire la contracararea spălării banilor. Nu cred că legea cu privire la ONG-uri poate fi votată în redacția actuală și în redacția sugerată de partenerii noștri din UE”, a menționat Ion Chicu la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

Prim-ministrul a menționat că acest document, în redacția sugerată de UE, ar pune sub semn de întrebare activitățile politice în Republica Moldova și ar face ingerințe în treburile interne ale Moldovei. „De aceea, specialiștii în domeniu trebuie să comunice, să negocieze, noi nu considerăm această condiționalitate una obligatorie pentru a fi îndeplinită”, a conchis Chicu.

Anterior, mai multe organizații ale societății civile au cerut Parlamentului transparență în procesul de definitivare a noii legi ONC. Organizațiile consideră că proiectul în redacția actuală, vine să îmbunătățească considerabil cadrul de funcționare a OSC-urilor în ceea ce ține de crearea, organizarea și funcționarea lor. Acesta simplifică înregistrarea organizațiilor necomerciale și înlătură structura rigidă de organizare internă a organizațiilor necomerciale impusă de legislația actuală. Proiectul limitează posibilitățile de a exercita presiuni abuzive asupra organizațiilor necomerciale și exclude limitările nejustificate pentru fondarea organizaților necomerciale de către anumite categorii de persoane. De asemena, acesta nu impune reînregistrarea organizațiilor necomerciale și nu limitează finanțarea externă a acestora.

Amintim că în spațiul public au apărut discuții aprinse după ce autoritățile au încercat să limiteze finanțarea externă a organizațiilor necomerciale și să le ceară acestora rapoarte financiare suplimentare, pe lângă cele care erau prezentate la organele fiscale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram