Premierul Ion Chicu susține că din cele 8 condiționalități înaintate în ultimele luni de Uniunea Europeană, Republica Moldova le va îndeplini pe cele care sunt în interesele ei. Șeful cabinetului de miniștri s-a referit la una dintre condiționalități – adoptarea proiectului de lege cu privire la organizațiile necomerciale, care urmează să fie adoptat de Parlament. În opinia lui, actuala redacție a proiectului nu trebuie să fie votată de deputați.

Sper că săptămâna viitoare Parlamentul poate vota în lectură finală legea cu privire la achiziții de utilități, legea cu privire la contracararea spălării banilor. Nu cred că legea cu privire la ONG-uri poate fi votată în redacția actuală și în redacția sugerată de partenerii noștri din UE”, a menționat Ion Chicu la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

Prim-ministrul a menționat că acest document, în redacția sugerată de UE, ar pune sub semn de întrebare activitățile politice în Republica Moldova și ar face ingerințe în treburile interne ale Moldovei. „De aceea, specialiștii în domeniu trebuie să comunice, să negocieze, noi nu considerăm această condiționalitate una obligatorie pentru a fi îndeplinită”, a conchis Chicu.

Anterior, mai multe organizații ale societății civile au cerut Parlamentului transparență în procesul de definitivare a noii legi ONC. Organizațiile consideră că proiectul în redacția actuală, vine să îmbunătățească considerabil cadrul de funcționare a OSC-urilor în ceea ce ține de crearea, organizarea și funcționarea lor. Acesta simplifică înregistrarea organizațiilor necomerciale și înlătură structura rigidă de organizare internă a organizațiilor necomerciale impusă de legislația actuală. Proiectul limitează posibilitățile de a exercita presiuni abuzive asupra organizațiilor necomerciale și exclude limitările nejustificate pentru fondarea organizaților necomerciale de către anumite categorii de persoane. De asemena, acesta nu impune reînregistrarea organizațiilor necomerciale și nu limitează finanțarea externă a acestora.

Amintim că în spațiul public au apărut discuții aprinse după ce autoritățile au încercat să limiteze finanțarea externă a organizațiilor necomerciale și să le ceară acestora rapoarte financiare suplimentare, pe lângă cele care erau prezentate la organele fiscale.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!