/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Zeci de moldoveni reveniți din Italia, Marea Britanie și Franța vor beneficia de bani nerambursați pentru a-și deschide o afacere

missing
12 mai 2020, ora 18:29

27 de companii din Republica Moldova vor beneficia de finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului „PARE 1+1”. Acestea sunt create de moldovenii din diasporă sau rudele de gradul întâi ale acestora. 

Cei 27 de beneficiari vor investi banii provenite din munca desfășurată în 11 state: Italia – nouă, Marea Britanie – cinci, Franța-trei, câte două SUA și Israel și câte un solicitant din Rusia, Canada, Spania, Germania, Irlanda și Republica Cehă.

Din numărul total al companiilor acceptate spre finanțare, în municipiul Chișinău activează șapte întreprinderi, câte trei – în UTA Găgăuzia și Florești, două întreprinderi – în raionul Telenești și câte o întreprindere – în raioanele Fălești, Edineț, Basarabeasca, Rezina, Ocnița, Hâncești, Râșcani, Orhei, Ialoveni, Cantemir, Anenii Noi și Căușeni.

Cele mai multe dintre acestea, 15 la număr, activează în domeniul agriculturii, nouă companii sunt prestatori de servicii, iar trei întreprinderi sunt din domeniul industriei prelucrătoare.

Din totalul proiectelor investiționale, 13 afaceri sunt nou create și 14 întreprinderi sunt în faza de extindere a activității. Nouă afaceri sunt create de lucrătorii migranți, care s-au întors de peste hotare, iar 18 întreprinderi – de rudele de gradul întâi ale migranților.

Valoarea totală a proiectelor este de 6,66 milioane de lei. Potrivit autorităților, astfel se va contribui la atragerea în economie a circa 16,13 milioane de lei investiții. Pe parcursul anului curent au mai fost acceptate spre finanțare alte 53 afaceri în sumă totală de 12,93 milioane de lei, ceea ce va favoriza investiții în economie de circa 35,49 mil. lei.

Până în prezent, în total la Program s-au înregistrat 2941 persoane și au fost instruiți 2410 beneficiari. Prin intermediul Programului „PARE 1+1” a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 1623 întreprinderi, în sumă de 335,19 milioane de lei.

Valoarea totală a investițiilor planificate în economie constituie peste un miliard de lei, astfel, fiecare leu acordat sub formă de grant generează circa trei lei investiții în economie. Programul este subvenționat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram