/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/DOC/ Socialiștii vor să modifice Codul Electoral. Șeful statului ar putea rămâne membru de partid

missing
13 mai 2020, ora 12:56

Deputatul Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, a înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă prin care propune modificarea Codului Electoral, astfel încât președintele R. Moldova să nu mai fie obligat să renunțe la calitatea de membru de partid înainte ca mandatul său să fie validat de Curtea Constituțională.

Vasile Bolea propune abrogarea alineatului doi al articolului 123 din Codul Electoral, care prevede că „până la validarea mandatului, candidatul ales la funcția de Preşedinte al Republicii Moldova prezintă Curţii Constituţionale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic şi nu îndeplineşte nicio altă funcţie publică sau privată”.

În nota informativă a proiectului, Bolea susține că această prevedere încalcă normele constituționale referitoare la libertatea asocierii.

Art.41 din Constituția R. Moldova prevede că „cetățenii se pot asocia liber în patide și în alte asociații social-politice. Ele contribuie la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor și, în condițiile legii, participă la alegeri”.

Amintim că Igor Dodon era președinte al Partidului Socialiștilor înainte de a fi ales șef al statului. Acesta a fost nevoit să renunțe la calitatea de membru și conducător al formațiunii, dar a rămas liderul neformal al socialiștilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram