/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Stoianoglo spune de ce a fost nevoie de percheziții la BNM și promite în curând noi informații despre furtul miliardului: „Am început să dezlegăm nodurile”

missing
13 mai 2020, ora 15:20

Procurorul general Alexandr Stoianoglo promite că în viitorul apropiat vor fi oferite multe informații despre furtul miliardului, deoarece oamenii legii ar fi reușit să „dezlege mai multe noduri”. Stoianoglo afirmă într-un interviu că tot ce s-a făcut anterior în dosarul fraudei bancare a fost o minciună și nimeni nu a încercat să afle cine a fost beneficiarul final al furtului și unde au ajuns banii.

Alexandru Stoianoglo precizează că a fost schimbată metoda de lucru pe acest dosar,  fiind create patru grupuri de procurori.

Acolo sunt atât de multe episoade că este de lucru pentru 100 de grupuri. Până acum nu era un răspuns la întrebările: cine a fost beneficiarul furtului miliardului și unde sunt banii? În acest dosar a fost doar minciună. Am început încetișor să dezlegăm toate nodurile și în viitorul apropiat vom răspunde la o parte din întrebări. Nu am avut nicio zi, chiar și în perioada pandemiei, când să nu lucrăm la acest dosar. Precizez că e vorba despre un lucru enorm, mii de companii, majoritatea fiind lichidate, multe tranzacții care într-o singură zi au trecut prin 7-10 conturi înainte de a ajunge în offshore, bănci prin care au fost spălați banii, drumul ulterior al banilor. Totul trebuie nu doar de urmărit, dar și de demonstrat”, a explicat Stoianoglo într-un interviu oferit newsmaker.md.

Procurorul general consideră că Banca Națională poartă vina nu numai pentru furtul miliardului, dar și pentru faptul că ancheta nu s-a desfășurat. Instituția trebuia să ofere în primul rând suport metodologic în timpul investigațiilor, pentru că este singura structură care avea informația despre cine a realizat transferurile în fiecare bancă, cum au fost creditate companiile și unde au plecat banii.

BNM pur și simplu s-a îndepărtat. Înțeleg de ce s-a întâmplat asta: până în prezent acolo lucrează oameni din perioada furtului miliardului. Nu are rost să așteptăm de la ei sinceritate. Eu nu înțeleg de ce în toți acești ani, BNM  a fost în afara anchetei”, a continuat procurorul.

Alexandru Stoiaglo a mai declarat că procurorii au cerut mai multe acte de la BNM, iar instituția ar fi refuzat să le ofere. Din acest motiv, s-au făcut percheziții în ultimul timp la instituție, pentru a căuta informațiile necesare anchetei.

Am cerut de la BNM să ne pună la dispoziție auditori și informația necesară, dar ne-am ciocnit cu neînțelegeri și chiar cu rezistență. Asta ne-a determinat să recurgem la acțiuni active și să luăm singuri anumite documente”, a precizat Stoianoglo.

Ultimele percheziții au avut loc la Banca Națională pe 29 aprilie.

ULTIMĂ ORĂ! Percheziții la BNM, în dosarul fraudei bancare

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram