Fisurile din fracțiunea Partidului Democrat sunt provocate de „gruparea Candu- Șor” a lui Valdimir Plahotniuc, care are scopul să formeze un grup parlamentar de minimum 25 de deputați, pentru ca alte fracțiuni să nu mai poată crea majorități parlamentare. Asta spune președintele Igor Dodon, care îi îndeamnă pe liderii partidelor de dreapta Andrei Năstase și Maia Sandu să nu se lase amăgiți și chiar să se așeze la discuții cu Partidul Socialiștilor pentru a găsi o soluție.

„Scopul lor este să nu aibă majoritate nici PSRM, nici dreapta și să înceapă să negocieze când cu noi, când cu voi. Hai să votăm o lege, hai vouă vă dăm Guvern minoritar că noi nu ne vârâm în Guvern. Iată care-i scopul lor. Pentru asta le trebuie încă 5-6 deputați și pe urmă o să încerce să joace între noi. Așa a făcut Plahotniuc în 2010, când a jucat între Voronin și Filat. Unde sunt partidele lor? Maia Sandu, Andrei Năstase, dacă noi o să permitem să ne joace din nou Plahotniuc, cu aceleași metode, exact cu implicarea Curții Constituționale…

Dacă vedem că continuă acest proces, haideți să ne așezăm la masă, să dizolvăm Parlamentul și jos. Dacă o să continue asta pe parcursul mandatului de 3 ani a Parlamentului, o să fie cum a fost. Plahotniuc l-a distrus pe Voronin,  pe Ghimpu, l-a distrus și pe Filat. Dacă nu o să ne ajungă minte să înțelegem lucrul ăsta, pe urmă o să ne pară rău. Andrei, vrei să fii premier cu voturile lui Candu și Șor? Eu înțeleg orgoliul, dar… s-a adresat Dodon către foștii parteneri de coaliție.

Dodon s-a referit și la coruperea deputaților, pentru a trece dintr-o fracțiune parlamentară în alta și propune să fie modificată legislația astfel încât să nu mai fie posibil acest lucru.

„Înainte de următoarele alegeri parlamentare anticipate, să votăm o lege prin care să interzicem trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta. Știu că trebuie modificări la nivel de Constituție. Haideți să gândim niște penalități, măcar ceva impedimente să punem, de exemplu, un an-doi să nu aibă dreptul să creeze o fracțiune. Să umble brambura prin Parlament. Să restituie cheltuielile din campania electorală pe care le-a avut partidul care i-a promovat. Colegi de dreapta, cu care am făcut coaliție, hai să ne gândim împreună  la un set de modificări legislative care i-ar pune la punct pe astfel de deștepți care vor să facă politică”, a propus Dodon.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!