Război în Ucraina, ziua 739: Traficul pe podul Crimeei, temporar închis. Zelenski face un nou apel asupra aliaților occidentali

/VIDEO/ Se reia imunizarea copiilor. Vaccinările vor avea loc în anumite zile, iar vizitatorii se vor deplasa pe un așa-numit coridor verde

15 mai 2020, ora 22:11

Ministerul Sănătății mai anunță că în centrele de familie se reia imunizarea copiilor. Vaccinările vor avea loc în anumite zile, iar vizitatorii se vor deplasa pe un așa numit coridor verde. Aceeași formulă se va aplica și în cazul femeilor însărcinate, care la fel se vor putea prezenta la consultații. Și celelalte consultații la medicul de familie se va face doar în baza programărilor. Până acum, conform datelor oficiale, din cei aproximativ 1300 de lucrători medicali infectați cu noul coronavirus aproape 7 la sută o reprezintă angajații medicinei primare.

ALEX MACOVEI, REPORTER TV8: „Așadar, cei care vor avea nevoie de o consultație la medicul de familie vor trebui, obligatoriu, să se programeze. În caz contrar, riscă să nu fie lăsați să intre în cabinetul medical. Iar dacă persoanele vor acuza simptome specifice coronavirusului, cum ar fi febră, tuse, nas infundat, dureri de cap, atunci trebuie să discute cu medicul la telefon, dar să nu vină personal la instituția medicală. În acest fel, nu va expune și alte persoane la infectie.”

De asemenea, după expirarea stării de urgență se va realua imunizarea copiilor și consultarea gravidelor, conform protocoalelor medicale.

Tatiana Zatîc, ȘEFĂ DE DIRECȚIE, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII: „Vor fi stabilite în instituțiile medicale zile anumite de imunizare ori crearea traseelor verzi pentru acești copii, la fel și pentru femeile insărcinate. Examinarea gravidelor va continua in același ritm, cu crearea zonelor verzi, pentru a evita contactarea cu alte persoane”.

Potrivit autorităților, respectarea programărilor va fi nu doar în beneficiul angajaților medicali, ci și în favoarea vizitatorilor, care nu vor evita îmbulzeala și statul sub ușa doctorului.

Tatiana Zatîc, ȘEFĂ DE DIRECȚIE, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII: „Toate acele măsuri care țin de accesul la servicii medicale, vor fi reluate in condiții sigure, cu respectarea cerințelor, strict stabilit și programat, cu asigurarea dezinfecției suprafețelor, cu timp pentru aerisirea încăperilor”.

De asemenea, Ministerul Sănătății își mai propune să relanseze spitalizările, însă, pentru început, va fi vorba de intervențiile chirurgicale care necesită o zi de aflare în spital și un procent mic de anestezie. Iar o altă etapă va fi relansarea serviciilor de reabilitare pentru pacienții care au suferit infarct miocardic acut, accidente cerebrale și traumatisme.

Reporter: Alex MACOVEI
Imagini: Tudor BIGU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram