/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Expert juridic, despre imaginile cu Dodon și Plahotniuc: „Procurorii se pot autosesiza și fără denunțul lui Reniță”

missing
19 mai 2020, ora 23:38

Procurorii au obligația să se sesizeze singuri, nu neapărat în baza unui denunț, atunci când constată o posibilă încălcare a legii. Declarația aparține directorului Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea. Potrivit lui, Procuratura Generală poate să se autosesizeze singură la imaginile apărute în spațiul public în care fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc îi aduce președintelui Igor Dodon un pachet negru.

„O înregistrare similară a apărut la televizoare în luna iunie anul trecut. Și Procuratura Generală din oficiu s-a autosesizat și a investigat cauza. Codul de procedură penală prevede clar că procurorii reacționează din oficiu sau la plângeri, la sesizare. Și nu doar au dreptul, dar au obligația să reacțineze atunci când constată o aparență de încălcare a legii care seamănă a fi penală”, a precizat Gribincea în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În opinia lui, Procuratura trebuie să pornească o verificare pentru a vedea dacă există motiv pentru urmărirea penală sau nu.

Vlad Gribincea îndeamnă Procuratura să renunța la practica de a cere denunțuri oficiale pentru că aceasta ar fi perceput de societate drept o intimidare. Juristul spune că a existat o cauză când ca urmare a unui astfel de denunț s-a pornit dosar împotriva denunțatorului. „Această chemare pentru a face denunț este percepută de public ca un fel de intimidare din partea procurorilor”, a adăugat Gribincea.

Amintim că Procuratura Generală i-a cerut deputatului Iurie Reniță, cel care a făcut publice imaginile cu Dodon și Plahotniuc, să depună un denunț oficial „pentru că nu cunoaște cât de veridice sunt, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări”.

Astăzi, liberalul Dorin Chirtoacă a publicat o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale în care este scris că Procuratura a efectuat cercetarea la fața locului în vara anului trecut, atunci când au apărut imagini din același loc cu aceleași persoane, iar imaginile s-ar afla la Procuratură.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram