/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

PSRM a depus o sesizare la CCM: „Este posibilă organizarea alegerilor prezidențiale simultan cu alegerile parlamentare anticipate?”

missing
19 mai 2020, ora 11:59

Deputatul fracțiunii PSRM, Vasile Bolea solicită Curții Constituționale să se expună asupra faptului dacă alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. 

Parlamentaru a depus, astăzi, o sesizare la Curtea Constituțională și solicită examinarea acesteia.

Este posibilă organizarea alegerilor prezidențiale simultan cu alegerile parlamentare anticipate – în aceeași zi?Am făcut o retrospectivă a cazurilor similare în mai multe țări, am constatat că există asemenea cazuri”, a precizat Bolea.

Deputatul spune că „potrivit unei decizii a Curții Constituționale din decembrie 2015, președintele R. Moldova, Igor Dodon, poate dizolva Parlamentul de la Chișinău și declanșa alegeri parlamentare anticipate, însă doar în anumite condiții stipulate în legisație și nu în ultimele șase luni până la expirarea mandatului prezidențial”.

Unii interpretează această decizie astfel încât se referă la situația în care președintele este ales de Parlament. După schimbarea procedurii pentru alegerea președintelui prin vot direct de către cetățeni, avem o situație diferită. Prin urmare, solicităm Curții Constituționale să dea o interpretare Constituției, conform căreia președintele poate dizolva Parlamentul în ultimele șase luni de mandat”, a declarat Vasile Bolea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram