Deputatul fracțiunii PSRM, Vasile Bolea solicită Curții Constituționale să se expună asupra faptului dacă alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. 

Parlamentaru a depus, astăzi, o sesizare la Curtea Constituțională și solicită examinarea acesteia.

Este posibilă organizarea alegerilor prezidențiale simultan cu alegerile parlamentare anticipate – în aceeași zi?Am făcut o retrospectivă a cazurilor similare în mai multe țări, am constatat că există asemenea cazuri”, a precizat Bolea.

Deputatul spune că „potrivit unei decizii a Curții Constituționale din decembrie 2015, președintele R. Moldova, Igor Dodon, poate dizolva Parlamentul de la Chișinău și declanșa alegeri parlamentare anticipate, însă doar în anumite condiții stipulate în legisație și nu în ultimele șase luni până la expirarea mandatului prezidențial”.

Unii interpretează această decizie astfel încât se referă la situația în care președintele este ales de Parlament. După schimbarea procedurii pentru alegerea președintelui prin vot direct de către cetățeni, avem o situație diferită. Prin urmare, solicităm Curții Constituționale să dea o interpretare Constituției, conform căreia președintele poate dizolva Parlamentul în ultimele șase luni de mandat”, a declarat Vasile Bolea.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!