Deputatul Ilan Șor, condamnat în primă instanță într-un dosar legat de frauda bancară, s-a ales în sentință cu șapte ani de închisoare, nu cu 19, așa cum cerea acuzația, pentru că instanța a considerat că procurorii nu au adus suficiente dovezi că Șor intenționa să sustragă banii din Banca de Economii. În timpul procesului s-a constatat că acuzatul intenționa să folosească temporar aceste resurse pentru a obține „beneficii patrimoniale”, scrie Newsmaker.md. Sursa a intrat în posesia sentinței pronunțate de magistrații de la Judecătoria Buiucani, acum aproximativ trei ani. 

Potrivit sursei citate, instanța, în persoana judecătorului andrei Niculcea, a stabilit că firmele lui Șor au rambursat creditele în valoare de două miliarde de lei, iar în dosar nu sunt dovezi că banii din bancă au ajuns la dispoziția lui Șor.

După cu scrie NM, magistratul Niculcea a considerat că dovezile vinovăției lui Șor în spălarea de bani în proporții deosebit de mari sunt suficiente și a respins cererea avocaților de a-l achita pe Șor prin aplicarea prevederilor legii cu privire la amnistie.

Instanța a mai stabilit că, deși Banca de Economii a cerut inițierea procedurii civile și recuperarea prejudiciului de cinci miliarde de lei de la Șor, suma reală a prejudiciului este mai mică.

În legătură cu aceasta, Niculcea a acceptat acțiunea civilă a Băncii de Economii, dar pentru a nu tărăgăna procesul lui Șor, a decis că demersul băncii ar trebui să fie examinat separat, într-un proces civil, scrie sursa citată.

Judecătorul a considerat că acesta este un caz excepțional. La fel, potrivit NM, în sentință se mai spune că instanța nu poate anula măsurile asigurătorii aplicate în raport cu proprietatea lui Șor, pentru că acestea nu au fost aplicate. Niculcea a atribuit statului cheltuielile pentru judecată, iar sentința lui Ilan Șor trebuie să fie executată după ce va intra în vigoare, adică după ce Curtea de Apel se va expune în acest caz.

Citiți articolul în întregime, pe Newsmaker.md.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!