Fostul procuror anticorupție Roman Statnîi, reținut acum două zile, este bănuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat. Acesta e suspectat că l-ar fi deposedat de bunuri pe un om de afaceri, cetățean rus, de la conducerea unei fabrici de conserve din Moldova, SA ”Natur Bravo”.

Totul s-a întâmplat, potrivit procurorilor, în anul 2018: „Procuratura Anticorupție i-a deschis un dosar penal, iar pentru ”a-l ajuta” să-și rezolve problemele de ordin juridic, au intrat în posesia a practic tuturor proprietăților pe care acesta le deținea, în valoare de peste 1,8 milioane de euro”, spun reprezentanții Procuraturii Generale.

Bunurile despre care vorbesc procurorii: un apartament în Londra (Marea Britanie) în valoare de 1,2 milioane de euro; imobile în orașul Krasdnodar (Federația Rusă) estimate la 130 mii euro; 120 de mii de euro – transmise în câteva rate, 365 mii euro – transferate de pe conturile bancare ale acestuia din Elveția în conturile indicate de către bănuți, care ulterior, au ajuns într-o bancă din stânga Nistrului.

„Cauză penală a fost inițiată pe fapte ilegale și abuzive ale succesorilor cetățeanului rus la conducerea SA ”Natur Bravo”, care, prin intermediul procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, ar fi intrat în posesia bunurilor materiale ce-i aparțin”, menționează procurorii.

Din spusele oamenilor legii, toate proprietățile au fost transferate în timp ce cetățeanul Federației Ruse se afla în arest preventiv la Chișinău, negocierile și actele de transmitere a drepturilor de proprietate pe respectivele bunuri fiind efectuate și semnate atât în incinta Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, cât și în birourile Procuraturii Anticorupție.

Reprezentanții Procuraturii menționează că la rândul său, conducătorul SA ”Natur Bravo”, a fugit din țară, după ce a aflat despre reținerea fostului procuror. Acum acesta este anunțat în căutare.

Cât privește ex-procurorul reținut pentru 72 de ore, procurorii au depus demers cu solicitarea arestării lui pentru 30 de zile. Demersul va fi examinat astăzi, ora 10.00, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!