/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Au fost testați negativ cu COVID, apoi au ajuns din nou în stradă! Este experiența cruntă, trăită de zece copii ai străzii

missing
20 mai 2020, ora 21:19

Au fost testați negativ la noul coronavirus, apoi au ajuns din nou în stradă! Este experiența cruntă, trăită astăzi de zece copii ai străzii la Centrul Covid de la Moldexpo, susține seful unei asociații obștești. Acesta i-a adus să-i testeze după ce un tânar, alături de care copii locuiesc printre ruinele fostului Stadion Republican, a fost testat ieri pozitiv la coronavirus. Din fericire, la ei testele au ieșit negativ, însă copiii au revenit în clădirea distrusă și răzmuiată de ploi.

„De ce vă este frică? Că o să ne îmbolnăvim și am putea muri”.

Sergiu, la cei 12 ani, spune că îi frică să nu moară de… coronavirus. La fel ca alți zeci de copii, trăiește într-o locuință improvizată pe teritoriul fostului Stadion Republican, aflat în paragină de multă vreme. Tv8 le-a filmat povestea cândva, iar atunci poliția i-a fugărit din clădirea părăsită. Astăzi, minorul a fost adus împreună cu alți 10 adolescenți la Centrul Covid de la Moldexpo pentru a trece testul la coronavirus. Situația e alarmantă, susține seful unei asociații obstesti, care încearcă sa-i ajute.

Anatol COBOLISCHI, DIRECTOR ASOCIAȚIA „NU EȘTI SINGUR”:  „Am venit la stadion și am adunat 11 copiii adolescenți. Mai mulți nu încăpeau în transport. Au venit echipa de ajutor fără termometru, fără dezinfectanți. Am dat analizele și așteptăm rezultatele analizelor.”

Însă la scurt timp copiii au fost dați afară chiar dacă rezultalele nu erau gata.

Anatol COBOLISCHI, DIRECTOR ASOCIAȚIA „NU EȘTI SINGUR”: „Acum în ploaie mergem înapoi pentru că ei au fugit când au venit cei de la Serviciul Asistență Stradală și au început să strige.”

Contactat de TV8, șeful Serviciului Asistență Stradală ne-a spus este ocupat si ca va reveni cu un apel, dar nu a mai facut-o. Nu ne-a răspuns la telefon nici directorul Centrului Covid. Pe de altă parte, conducătorul Asociației Obstesti, care i-a adus astazi pe copii, roaga autoritațile abilitate să se implice pentru că ieri, unul dintre adolescenții care locuiesc printre ruinele stadionului, a fost diagnosticat cu coronavirus.

Anatol COBOLISCHI, DIRECTOR ASOCIAȚIA „NU EȘTI SINGUR”: „Ieri, ne-a reușit să aducem 6 adolescenți dintre care unul a fost testat cu Covid 19. Am stat și am așteptat șase ore ca să vină niște mașini ca să ducă copiii în zonele de carantină. Ei au fugit pentru că șase ore au stat și nu au mâncat, au stat în căldură. Copilul diagnosticat – prima ambulanța nu a vrut să-l ia pentru are pediculoză. A venit a doua ambulanță, la fel. Le-am spus să sunăm la ministerul Sănătății. Și l-au luat.”

De la șefa interimară a direcției municipale privind protecția copilului am aflat că minorii s-ar afla în grija structurii.

Lucia CACIUC, șefă interimară a DMPDC: „Acolo sunt doar 4 copii, ceilalți sunt maturi. Sunt toți copii din republică. Am luat legătura cu autoritatea tutelară din raioanele de unde ei sunt. Pe perioada zilei de astăzi până mâine dimineața, până când vor veni cu echipajele de poliție, sunt în grija noastră”.

Însă, imaginile pe care le-am primit de pe fostul stadion republican arată contrariul: copiii fără adăpost au revenit acolo.

Șefa direcției municipale nu ne-a mai răspuns la telefon ca să explice situația. De cealaltă parte, Anatol Cobolinschi susține că majoritatea adolescenților, care au fugit de acasă își doresc o altă soarta, doar că nimeni nu le vine în ajutor, iar epidemia de coronavirus a demonstrat o dată în plus că sunt ai nimănui și că statul nu îi protejează.

Anatol COBOLISCHI, DIRECTOR ASOCIAȚIA „NU ESTI SINGUR”: „M-am adresat și președintelui, voi doar știți despre această problemă? De ce îi aduceți să ajungă în închisoare? În pușcărie vor deveni infractori și pe urmă spunem că copii noștri sunt în pericol? Dar poate sunt în pericol pentru că noi îi mințim, noi tot ce facem pentru ochii lumii, în fața camerelor de luat vederi, doar pe foaie.”

În Chișinău sunt înregistrați 28 de copii ai străzii. Majoritatea lor sunt din raioane. 18 dintre ei au părinți în viață sau se află sub tutela rudelor.

Reporter: Natalia GHEȚU/Diana POPA
Imagini: Roman BAHNĂ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram