/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Domnica Manole a explicat decizia de astăzi a CCM. Mandatul lui Alexandr Stoianoglo la șefia PG nu este afectat

missing
21 mai 2020, ora 13:35

După ce Înalta Curte a declarat neconstituționale mai multe articole din Legea Procuraturii, președinta CCM, Domnica Manole, a oferit explicații în cadrul unui briefing de presă. Magistrata s-a referit pe rând la procedurile de numire a procurorului general interimar, la desemnarea candidatului la șefia PG și la demisia acestuia și a precizat că decizia de astăzi a Curții nu va afecta mandatul lui Alexandr Stoianoglo.

Judecătorii CCM au stabilit că rolul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) la numirea procurorului general interimar a fost diminuat, având în vedere faptul că Parlamentul, organ pur politic, preia prerogativa de numire a procurorului interimar, dacă șeful statului respinge candidatura propusă prima dată de CSP.

„Curtea a conchis că instituirea unui termen restrâns și redistribuirea competențelor în materie de propunere a procurorului general interimar sunt de natură să afecteze rolul CSP garantat de Constituție”, a declarat Domnica Manole.

Cu referire la modificările făcute la Legea Procuraturii prin care a fost instituită Comisia de preselecție de către Ministerul Justiției, pentru desemnarea candidatului la funcția de procuror general, CCM a constatat, de asemenea,  reducerea rolului constituțional al CSP, care nu trebuie uzurpat de Parlament – rolul pregătirii unei liste și selectării unui candidat care să fie înaintat președintelui pentru numire.

Curtea a considerat că implicarea Comisiei instituite de Ministerul Justiției pentru selectarea procurorului general contravine Constituției”, a punctat Manole.

Este în afara legii și modificarea care s-a făcut la procedura de demitere a procurorului general. Constituția prevede clar care sunt autoritățile cu atribuții decizionale în procesul de demitere din funcție al procurorului general, acestea fiind CSP și șeful statului.

„Ca și in cazul preselecției candidatului, este afectat rolul CSP prin competența oferită Comisiei de evaluare a activității procurorului general, fiind introdus un mecanism apt să pericliteze independența procurorilor”, a adăugat Manole.

Președinta CCM a declarat că au existat mai multe voci care au indus publicul în eroare cu privire la efectele acestei hotărâri și a precizat că decizia de astăzi a magistraților nu afectează mandatul de procuror general deținut de Alexandr Stoianoglo:

„Decizia nu afectează procedurile deja desfășurate pentru numirea procurorului general deja în funcție. Mandatul procurorului general actual nu este afectat într-un fel. Din contra, Procuratura devine mai protejată în independența și imparțialitatea sa față de eventuale influențe din partea Executivului. Noua Comisie a Executivului va stabili candidaturile pentru funcția de procuror general și va fi cea care îl va putea demite pe procurorul general”.

Vedeți aici decizia succintă a Curții Constituționale. Motivarea va fi publicată mai târziu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram