/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Mărturia unui medic român, întors din misiune la Chișinău: „A fost groaznic să văd spitale întregi goale pentru că medicii erau infectați cu Covid-19”

21 mai 2020, ora 11:23

„A fost groaznic să văd spitale întregi goale pentru că medicii erau infectați cu Covid-19”. Este mărturia unui tânăr medic ieșean, specialist în Terapie Intensivă la Spitalul „Sfântul Spiridon”, din România, care a participat 15 zile la misiunea umanitară din Republica Moldova. Georgiana Matei a lucrat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, cel mai mare centru de politraumă, care a devenit spital COVID. Medicul a povestit că cel mai greu moment a fost atunci când a intrat la Terapie Intensivă și și-a văzut peste 45 de colegi aflați în stare foarte gravă, scrie republica.ro.

Medicul Georgiana Matei spune că ne aflăm într-un „război mondial cu un dușman nevăzut” și are și un sfat pentru cei care cred că SARS-CoV-2 nu există: „Purtați mască pentru a-i proteja pe cei dragi, dar gândiți-vă și la noi! Nu vom rezista fără voi!”

15 zile în misiune umanitară în Republica Moldova. Care a fost cea mai dură imagine?

Ce am trăit acolo a lăsat răni adânci în sufletul meu. M-a convins. Este ca un război mondial cu un inamic nevăzut. Au fost momente grele să îmi văd colegii în suferință. Să văd spitale întregi goale, pentru că medicii infectați erau transportați la Chișinău din spitalele raionale. Spitalele raionale au rămas goale, iar pe pacienți nu avea cine să îi trateze, să îi examineze. Erau în jur de 46 de pacienți la Terapie Intensivă unde am lucrat noi, cei din Iași. Cei mai mulți erau cadre medicale. Mai erau și pacienți de la accidente rutiere sau boli pulmonare care aveau și COVID-19. În 15 zile nu am reușit să avem un procent mare de vindecați. I-am lăsat în tratament, dar cu o evoluție bună. Patru pacienți am pierdut, dar aveau și alte boli – neoplasme, leucemie.

Foto: republica.ro

Cum de s-a ajuns la acest număr mare de infectări în rândul personalului medical din Republica Moldova? Ce v-au povestit colegii din Chișinău?

Singura explicație pe care am primit-o a fost că nu erau pregătiți. Nu prea au beneficiat de materiale de protecție la începutul pandemiei când a fost infecția în masă a personalului medical din Republica Moldova. La început aveau foarte puține. Nu aveau combinezoane. Nu aveau echipamente maxime, ci doar ce era pe stoc. Ceea ce a făcut diferența. Mai târziu au văzut că, primind materiale de protecție, a scăzut numărul celor infectați.

E o relaxare a restricțiilor acum. Ce sfaturi dați celor care nu respectă regulile?

Am învățat că masca protejează. Îi protejează pe cei din jurul tău. Dacă tu ești infectat și asimptomatic încearcă să nu răspândești. Ar trebui să folosim libertatea pentru a munci și a avea un venit. Trebuie să ieși la aer, dar asta nu înseamnă să dansăm în parcuri. Pandemia nu s-a sfârșit, continuă. Nu trebuie să ne relaxăm. Se presimte și la noi că va veni un val greu. Și Spitalul Spiridon are nevoie de noi.

Interviul în întregime îl puteți citi aici.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram