/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Procurorii cer mandat de arest pe numele lui Plahotniuc în dosarul privind frauda bancară

missing
21 mai 2020, ora 11:26

Procuroriii PCCOCS cer mandat de arestare pe numele fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc. Acesta este vizat într-un nou dosar penal privind frauda bancară. În această după-amiază, magistrații Judecătoriei Ciocana vor examina demersul procurorilor, ne-a spus procurorul Ion Caracuian.

„Am dispus punerea sub învinuire a persoanei pe episodul la care procurorul general s-a referit în briefing pe trei capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal. Am citat persoana la domiciliu, dar pentru că nu s-a prezentat, fiind plecată peste hotare, pentru a asigura prezența acestuia în fața organului de urmărire penală, am înaintat demersul în instanța de judecată pentru aplicarea măsurii de arest”, a declarat Caracuian.

Amintim că, luni, șeful Procuraturii Generale, Alexandru Stoianoglo, a anunțat într-un briefing de presă că Vlad Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Potrivit șefului PG, au fost colectate incontestabile, care demonstrează că anume fostul lider democrat ar fi beneficarul banilor obținuți sub formă de credit de la BEM.

„Dispunem de probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficarul banilor obținuți sub formă de credit de la BEM, prin intermediul grupului Șor, acoperit în consecință de mijloace ale BNM – în total, peste 100 de milioane de dolari americani. Suma a fost direcționată spre cumpărarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădiri, compania de asigurări ASITO, Casa Modei, Hotelul Național”.

Din aceiași bani, Plahotniuc și-ar mai fi asigurat curse charter pentru el și persoanele apropiate din anturajul său.

Alexandru Stoianoglo a mai subliniat că în privința lui Vlad Plahotniuc va fi emisă o nouă ordonanță de punere sub învinuire și se va cere extrădarea acestuia din SUA.

„I se vor încrimina trei capete de acuzare și anume: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani. Imediat ce actele vor fi traduse în limba engleză, vor fi expediate autorităților competente ale SUA pentru a fi extrădat și tras la răspundere în RM”, a precizat procurorul general.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram