/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Chipurile medicilor care luptă cu pandemia vor fi pictate pe unul dintre pereții bisericii Sf. Pantelimon din Bălți

missing
21 mai 2020, ora 21:07

Imaginea medicilor care luptă împotriva COVID-19, dar și cei care au devenit victimele noului coronavirus, va fi pictată pe unul din pereții bisericii Sfântul Pantelimon, lăcaș sfânt de pe teritoriul Spitalului Clinic Bălți. Inițiativa acestui gest îi aparține parohului bisericii, Anatol Spătaru. Pictura murală va apărea în pridvorul bisericii, în semn de recunoștință pentru sacrificiul medicilor din prima linie.

ANATOL SPĂTARU, parohul Bisericii „Sf. Pantelimon”: „Noi știm că Dumnezeu lucrează prin medic, trimițându-i acest dar de sus. Acești medici se jertfesc, ei stau zi de zi, noapte de noapte, alături de acești pacienți, și păcat ca noi, fiind în Biserica de lângă spital, să nu atingem o astfel de secvență, a timpului prin care noi trecem. Țin să menționez că această pictură nu este o icoană, este doar o secvență a calvarului prin care trece astăzi omenirea”.

Angajații Spitalului Clinic din Bălți salută ideea bisericii.

LUDMILA NOVAC, şefa Centrului de Sănătate nr.1: „Noi susținem propunerea venită din partea duhovnicilor și suntem numai pentru această propunere. Desigur, este un lucru creștinesc în acest gest, deoarece biserica este situată în incinta Spitalului Republican Bălți și este o lucrare nobilă care va fi făcută pentru prima dată în acest lăcaș sfânt”.

Și enoriașii privesc cu ochi buni această idee. Ei declară că sunt profund recunoscători medicilor care luptă cu pandemia de COVID-19: „Medicii merită, sunt primii pe linie, care luptă cu acest virus. Ei își dedică toată sănătatea și am o părere foarte bună despre această idee”.

„Cred că mulți vor susține această idee, pentru că fără ei (medicii), nu știu cum am fi ieșit din această situație. Ei sunt în grupul de risc, pentru că se confruntă față în față cu acest virus, și consider că le datorăm multe și ne închinăm în fața lor”.

„Ei luptă pentru noi. Ei riscă cu propriile vieți și consider că ar trebui să li se aducă acest omagiu”.

„Sunt de părere bună. Lasă să fie. Este un gest creștinesc, fiindcă noi cu toții suntem creștini. Creștinii trebuie să-i stimeze pe medici și să îndeplinească toate cerințele pe care aceștia le cer”.

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a declarat că nu vede în această decizie o încălcare a dogmelor bisericești, atâta timp cât pictura nu va figura în rând cu sfinții din icoane.

Episcopul de Bălți și Fălești, MARCHEL: „Bănuiesc că acesta ar fi doar un tablou, care nu are loc în biserică, doar un tablou în semn de respect și recunoștință față de medicii care într-adevăr se sacrifică, undeva punându-și viața în pericol, tratând pe cei bolnavi de coronavirus”.

De la începutul pandemiei, peste 1400 de lucrători medicali din Republica Moldova s-au infectat cu COVID-19, 12 dintre ei au pierdut lupta cu virusul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram