După ce Parlamentul a aprobat astăzi un proiect conform căruia până la alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii la Adunarea Generală a Judecătorilor, funcțiile vacante vor fi suplinite cu membri supleanți, CSM atenționează că în sistem nu există la moment acești membri supleanți.

Potrivit CSM, cei doi membri supleanți care au fost aleși Adunare Generală a Judecătorilor de la 20 octombrie 2017, Luiza Gafton și Anatol  Pahopol, nu mai ocupă această poziție.

După demisia judecătorului Alexandru Gheorghieș (din propria inițiativă), din funcția de membru al CSM acesta a fost substituit cu membrul supleant Luiza  Gafton, care a acumulat mai multe voturi la Adunarea Generală a Judecătorilor, iar la 09 august 2019 membrul supleant al CSM din rîndul judecătorilor Anatol Pahopol a înregistrat la CSM cererea de demisie din această poziție.

„Judecătorul Anatol Pahopol a participat la adunarea din 27 septembrie 2019,  la care și-a dat votul pentru revocarea sa din funcția de membru supleant  al CSM, motiv din care nu dispune de dreptul moral să pretindă desfășurarea activității în calitate de membru al CSM cu acest mandat”, precizează CSM.

Potrivit CSM, urmare a acestor acțiuni unii membri ai CSM au întreprins măsuri de blocare a activității CSM, soldate cu înregistrarea la 20 noiembrie 2019 a cererii de demisie a membrului CSM Ion Postu ales din rândul profesorilor de drept titulari numit de Parlament.

„În acest context, la 15 noiembrie 2019 a fost numit în funcția de ministru al justiției Fadei Nagacevschi, care, în calitate de membru de drept al CSM, a boicotat timp îndelungat ședințele Consiliului Superior al Magistraturii.

Prin Hotărîrea Parlamentului nr.183 din 19 decembrie 2019, a fost acceptată demisia membrului de drept al CSM, președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță.

Astfel, în situația faptică ce exista în justiție la acel moment, în lipsa membrilor de drept ai CSM, se impune concluzia că prin înregistrarea cererilor de demisie   membrul CSM Ion Postu și membrul-supleant Anatol Pahopol au urmărit același scop – blocarea  totală a activității Consiliului Superior al Magistraturii”, se spune într-un comunicat de presă al CSM.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!