Membrii Parlamentului au aprobat la ședința de ieri proiectul de lege privind procedura de constatare a încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului și modul de aplicare a sancțiunilor. Actul legislativ a fost aprobat în lectură finală. 

„Scopul acestuia este asigurarea securității statului, protejării sistemului financiar-bancar și cel financiar-nebancar și a liber-profesioniștilor, precum și apărării drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice și ale statului. Prevederile legii se aplică faptelor, inclusiv acțiuni sau inacțiuni, săvârșite pe teritoriul Republicii Moldova ce au ca obiectiv încălcarea legislației cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi a finanțării terorismului”, informează reprezentanții Legislativului.

Potrivit lor, autoritățile naționale competente de aplicarea prevederilor acestei legi sunt Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor, Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare.

Ulterior, urmează a fi elaborat un ghid de aplicare a noii legi care va prevedea, inclusiv, instruirea specialiștilor, în colaborare cu organele profesionale abilitate.

De menționat că una dintre condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană privind acordarea asistenței macrofinanciare țării noastre ține de îmbunătățirea legislației în domeniul prevenirii spălării banilor.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!