Consiliul Municipal Chișinău a aprobat joi majorarea taxei locale la comercializarea produselor din tutun, în magazinele cu o suprafață mai mare de 20 de metri pătrați. Acestea vor crește de la 20 de mii la 50 de mii de lei.

Astfel, taxa locală în municipiul Chișinău pentru comercializarea produselor din tutun va constitui 10.000 lei pe an în cazul magazinelor mici de până la 20m2, inclusiv gheretele. Vânzarea acestor produse va fi posibilă doar dacă magazinele se află la distanțe ma mari de 200 de metri de la instituțiile medico-sanitare și cele de învățământ.

50.000 lei pe an vor achita magazinele mai mari de 20m2, inclusiv supermarketurile. Vânzarea va fi posibilă indiferent de locație.

De asemenea, va fi aplicată taxa locală de 5.000 lei pe an pentru HoReCa (cu până la 50 locuri de deservire) și 10.000 lei pe an pentru HoReCa (cu peste 50 locuri de deservire).

Taxa se aplică pentru fiecare aparat de casă.

„Foarte multe gherete cu țigări au fost evacuate în ultimele 6 luni. O altă parte de gherete au fost forțate de Primărie să nu mai comercializeze produsele din tutun, însă fumătorii oricum cumpără țigări și le cumpără din magazine. Consilierii au majorat echitabil taxa pentru magazine. Acum, fiecare magazin poate să decidă – să se dezică de vânzarea țigărilor, sau să majoreze prețul țigărilor, sau să acopere singuri această taxă. Una din politicile reducerii consumului de tutun este scăderea numărului punctelor de acces la țigări. Prin majorarea taxelor locale – ar putea să se reducă numărul acestora. Dacă nu se reduc, atunci oricum e un venit la bugetul municipal” , consideră Rodion Gavriloi, membru al Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului.

 

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!