În pofida promisiunilor autorităților, soarta copiilor străzii, care se adăpostesc pe fostul stadion republican, rămâne practic neschimbată. La două zile de la relatarea cazului, responsabilii s-au convocat dimineață în ședință. Deși ne-au spus că adolescenții au fost predați tutelelor, unii fiind din Bălți sau Cahul, la amiază aceștia erau pe loc: adică în clădirea părăsită a fostului stadion. Soluțiile găsite de autoritățile municipale nu sunt pe placul tinerilor. O altă idee ar fi construcția unui centru modern, la care să aibă acces persoanele din toată țara.

ANGELA CUTASEVICI, VICEPRIMAR, MUNICIPIUL CHIȘINĂU: „Ieri, pe parcursul zilei, toți copiii au fost repartizați la autoritățile tutelare la Bălți, Cahul, Anenii Noi. Eu nu exclud că până seara ei o să revină. Noi am transmis, avem actul de predare-primire, dar fenomenul este continuu”.

Acest interviu ne-a fost acordat dimineață. Spre amiază, minorii erau deja lângă clădirea părăsită , de pe fostul stadion republican. De cei mai mici are grijă Grigore, care a împlinit recent 18 ani. În ultimii șapte ei, de când i-a murit tatăl, casa lui este în stradă.

GRIGORE: „Da, tot azi au revenit înapoi, au fugit. La unii părinții îi bat, de aceea fug de acasă și servesc. Azi chiar am văzut la Bălți… Să stai cu familia, să vezi cum bea, mai bine aș fugi de acasă”.

Și, în timp ce dimineața ni s-a mai spus că alți șase copii se află la centrul de zi, am găsit acolo doar un singur băiat.

„Au plecat din centru? -Da, au plecat de aici. -Păi cum i-ați lăsat să plece? -Nu putem să-i ținem cu forța aici. Vin pe 2-3 ore. -Chiar dacă sunt minori? -Da, vin când vor, pleacă când vor”.

ALINA CRĂCIUN, PSIHOLOGĂ: „2-3 ore stau. -Azi au stat 2-3 ore aici? -Da. -Ați reușit să discutați cu ei? -Da. -Au zis de ce pleacă? -…”

Am aflat de ce preferă să fugă chiar de la ei. Tinerii se plâng că angajații nu-i lasă chiar pe toți să intre sau îi alungă.

„Eram foarte murdar și mirosea de la mine. M-am băgat repede, nu m-a văzut nimeni. 01:00-01:04 Când au auzit că mă spăl, au sunat repede și m-au alungat din Centru”.

Totuși, responsabilii afirmă că fac tot ce le stă în puteri pentru a le oferi un trai decent. De exemplu, imediat ce a fost declarată stare de urgență, au închiriat o casă la sol în capitală.

LUCIA CACIUC, ȘEFĂ INTERIMARĂ A DMPDC: „O casă cu două nivele la Vasile Lupu, o casă arendată cu suportul Primăriei și în care aveau condiții excepționale. Câte doi în odaie, baie, veceu, bucătărie, teren de joacă”.

Însă, traiul de aici este descris altfel de către cei care au locuit temporar în ea.

„Eu cel mult am stat o săptămână pentru că dădeau multe medicamente de adormire. Nici nu reușeai să ajungi la pat, că cădeai și dormeai pe unde apucai”.

O altă soluție ar fi ridicarea unui centru de care să beneficieze persoane din toată țara.

LUCIA CACIUC, ȘEFĂ INTERIMARĂ A DMPDC:

„La moment considerăm că cu ei ar trebuie să se ocupe narcologii, psihiatrii, pediatrii. Pentru aceasta e necesar de a deschide un centru la nivel de țară”.

Când se va întâmpla acest lucru, nimeni nu știe. Astfel, problema copiilor străzii continuă să fie nesoluționată, iar minorii vor reveni ori de câte ori vor putea între ruine.

ANATOL COBOLISCHI, DIRECTOR ASOCIAȚIA „NU EȘTI SINGUR”: „Dacă guvernarea ne-ar permite să construim pentru voi o casă, ați merge? -Da. Noi ne obligăm să-l amenajăm, cu specialiști calificați, în baza standardelor europene”.

„Noi nu suntem gunoaie ale societății. Da, avem probleme, cineva fură, cineva a încălcat legea, dar dați-ne o șansă, un post de muncă, un loc. Suntem și noi oameni!”

Problema lor urma să fie discutată și la nivel de președinție, însă nu se știe, deocamdată, ce soluții au fost propuse. Discuțiile despre minorii care se adăpostesc pe fostul stadion republican au reapărut în spațiul public după ce zilele trecute unul dintre ei a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus. Oficial, autoritatea municipală nu are niciun drept asupra lor. După ce sunt identificați, ei sunt transmiși autorităților tutelare din zonele de unde sunt stabiliți.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Roman Bahnă

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!