/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Foști președinți ai CCM cer organizarea unei conferințe științifice pentru reforma constituțională. Președinția va delega doi juriști

missing
25 mai 2020, ora 15:49

După ce un grup de doctori în drept constituțional, profesori universitari și ex-președinți ai Curții Constituționale au semnat o adresare către conducerea statului cu propunerea de a organiza o conferință științifică pentru a discuta necesitatea unei reforme constituționale, președintele Igor Dodon anunță că va delega la acest eveniment doi juriști cu experiență. Adresarea a fost întocmită după ce mai mulți foști magistrați au fost invitați la Președinție de către șeful statului.

În adresare se spune că criza constituțională conturată de mai multe evenimente indică necesitatea unei reforme constituționale, care să statueze schimbări calitative în actul justiției. „Reforma constituțională trebuie să vizeze modificarea normelor constituționale și legislative care reglementează criteriul de selecție și statutul juridic al magistraților constituționali, organizarea, funcționarea și interacțiunea Curții Constituționale cu celelalte autorități în stat, în direcția garantării independenței reale a acestei autorități și a reprezentanților ei”, se spune în adresare.

„Instituția prezidențială este deschisă pentru dialog și va delega la conferința respectiva doi juriști cu experiență, care vor prezenta argumentele și punctul de vedere al Președinției asupra practicii jurisdicției constituționale, care deseori în ultimii zece ani a fost defectă și a provocat instabilitate politico-instituțională și confuzie în rîndul juriștilor și comunității științifice”, a scris președintele pe o rețea de socializare.

În opinia Președinției, circa 14 hotărîri ale Curții Constituționale, emise în ultimii ani, depășesc cadrul Legii Supreme. „Curtea Constituțională, prin deciziile sale, deseori și-a permis ilegal să modifice textul Constituției – situație nemaiîntîlnită în practica internațională. Precedentul suspendării temporare a Președintelui de către Curtea Constituțională, contrar prevederilor constituționale, hotărîrile ilegale ale Curții în interesul uzurpatorilor puterii de stat din iunie 2019 au dezonorat țara în fața comunității internaționale și au fost ulterior aspru condamnate de Comisia de la Veneția. Merită însă să conștientizăm, că deși condamnate de savanți, practicieni, de Comisia de la Veneția, aceste hotărîri ilegale mai sunt în vigoare”, a precizat șeful statului.

În opinia semnatarilor adresării, autoritățile publice centrale trebuie să cadă de acord asupra necesității acestei reforme și să creeze o Comisie pentru reforma constituțională din componența căreia să facă parte membri ai comunității academice și ai societății civile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram