Așa cum a promis, deputatul român Constantin Codreanu a sesizat Autoritatea Națională pentru Cetățenie privind retragerea cetățeniei române a premierului de la Chișinău, Ion Chicu, pentru declarațiile denigratoare în adresa statului român. În opinia parlamentarului, retragerea cetățeniei este o reacție legală firească pe care autoritățile statului român sunt obligate să o aibă atunci când persoane care și-au redobândit cetățenia română aduc prejudicii imaginii României. 

„Nu mai putem tolera la infinit românofobia celor care își redobândesc cetățenia română și beneficiază de toate avantajele pe care îl are un cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene”, menționează Constantin Codreanu în plângere.

Deputatul român invocă Legea 21 din 1991 care prevede că „orice autoritate sau persoană care are cunoștință de existența unui motiv pentru retragerea cetățeniei române poate sesiza, în scris, Comisia, având obligația să prezinte divezile de care dispune”.

„Autoritatea Națională pentru Cetățenie, prin Comisia pentru Cetăţenie, are datoria să înlăture orice suspiciune de pasivitate în această direcție, dată de anii precedenți, respectiv 3 retrageri în anul 2013, 0 retrageri în anul 2014, 0 retrageri în 2015 și o sigură persoană căreia i s-a retras cetățenia română în anul 2016, și să aplice art. 24, alin. (1), al Legii nr. 21/1991, lui Chicu Ion”, mai precizează Codreanu în sesizarea către ANC.

 

Plangere ANC Ion Chicu

Ion Chicu cetatenie romana

Amintim că premierul Ion Chicu a avut o reacție dură în adresa României și a europdeputatului Siegfried Mureșan după ce ultimul a spus că „Guvernul RM eșuează în gestionarea crizei Covid – 19 pentru că a eșuat și în implementarea reformelor”.

Situația a stârnit un adevărat scandal diplomatic. Cu o reacție a MAE de la București care a catalogat afrmațiile drept denigratoare. Mai multe reacții au venit și din partea politicienilor, mulți dintre care l-au criticat pe prim-ministru și cerându-i demisia.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!