Președintele Igor Dodon a venit cu o reacție în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, după ce opoziția l-a acuzat că și-a subordonat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), odată ce judecătorul Curții de Apel Chișinău Anatol Pahopol a fost delegat la CSM și numit în funcția de președinte interimar al instituției. 

„Nu știu cine este acest domn Pahopol. În CSM, până nu demult, opoziția bătea din palme când instituția era condusă de oamenii numiți de Vladimir Plahotniuc, fostul lider al democraților, iar acum, când s-au schimbat câțiva oameni independenți, nu vă place. Eu nu mă implic în justiție”, a declarat șeful statului.

„Cei care încearcă să mă acuze de subordonarea justiției, amintiți-vă de dumneavoastră anterior și nu credeți că noi vom proceda la fel, nu ne interesează acest lucru. Justiția trebuie să-și facă treaba”, a adăugat președintele.

Amintim că, Parlamentul a aprobat un proiect de lege conform căruia, până la alegerea noilor membri ai CSM la Adunarea Generală a Judecătorilor, funcțiile vacante din CSM vor fi ocupate de membrii supleanți.

Anterior, fosta ministră a justiției Olesea Stamate s-a arătat îngrijorată de schimbările care s-au produs la CSM și a spus că Anatol Pahopol ar fi un apropiat al președintelui.

Și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu a declarat atunci că miza acestor schimbări a fost încetarea urmăririi penale a judecătorilor corupți, întrucât CSM nu-și va mai da acordul.

Amintim că și CSM a emis un comunicat de presă prin care și-a exprimat dezacordul cu delegarea lui Anatol Pahopol în componența instituției.

 

 

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!