Guvernul Republicii Moldova intenționează să semneze un Acord de împrumut, în valoare de 100 de milioane de dolari, cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Banii vor fi destinați pentru modernizarea infrastructurii termoenergetice a S.A. „Termoelectrica”. Proiectul propus va fi structurat în următoarele componente:

1. Optimizarea platformei de generare a energiei termice și electrice:
– modernizarea generării CET, Sursa-1,
– majorarea eficienței procesului de cogenerare,
– dezvoltarea și instalarea unui sistem informațional de management pentru S.A. „Termoelectrica”,
– dezvoltarea și instalarea unui sistem de simulare hidraulică modern și interactiv.

2. Investiții în eficiență energetică. Componenta respectivă va finanța investițiile în eficiență energetică în clădirile publice și rezidențiale selectate, inclusiv investițiile pilot de trecere la distribuția pe orizontală și reabilitare termică.

Aceste acțiuni au drept scop de a majora eficiența producerii energiei termice în municipiul Chișinău, precum și de a îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor de termoficare.

Termenul maxim de implementare a proiectului este până la 31.12.2025. Maturitatea împrumutului este de 30 de ani, inclusiv cinci ani, perioada de grație.

Acordul de împrumut va intra în vigoare urmare a îndeplinirii tuturor procedurilor necesare în acest sens, inclusiv semnare, ratificare, etc.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!