/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Drama antreprenorilor lăsați în voia sorții din cauza pandemiei. Oamenii își vând afacerile din lipsă de profit

missing
31 mai 2020, ora 11:54

Zeci de antreprenori din sfera serviciilor își vând afacerile din cauza lipsei de profit. În prezent, pe site-urile de vânzări putem găsi mai multe anunțuri în acest sens. În urma restricțiilor impuse de autorități, pe timp pandemie, antreprenorii nu au înregistrat de câteva săptămâni venituri. Să vedem ce stă la baza acestui fenomen, ce măsuri au întreprins autoritățile pentru a ajuta mediul de afaceri și cât de eficiente de fapt au fost acestea.

Sunt numeroase motive pentru care oamenii își vând afacerile, spune expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, criza provocată de pandemie pentru foarte mulți agenți economici a fost fatală.

„Oamenii fie nu-și pot întoarce creditele și datoriile, fie nu au bani pentru a-și relansa afacerea. Practic toată rezerva financiară, pe care au avut-o agenții economici, au redirecționat-o spre plata salariilor ori chiriei unor spații. Chiar dacă au anumiți bani de rezervă, oamenii își vând afacerile din motiv că nu cred că vor putea supraviețui următoarele trei, patru luni”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Istorisirile a trei antreprenori

Am telefonat mai mulți agenți economici, care au plasat anunțuri pe site-urile de vânzări, pentru a le afla istoria. Prima care a răspuns la apelul nostru a fost Aliona, proprietara unui local din centrul capitalei.

Foto: 999,md

Femeia și-a deschis afacerea în luna noiembrie 2019, însă ușile localului au fost închise de pe data de 13 martie. „Am luat credite de la trei bănci, ca să investesc bani în această afacere. Din cauza pandemiei, acum îmi este foarte greu din punct de vedere financiar, pentru că afacerea era profitabilă”, a spus femeia.

Ea a reușit să ramburseze doar 25% din suma totală a creditelor oferite de bănci, iar pentru a-și întoarce datoriile complet, își vinde afacerea pentru circa 184 de mii de lei.

Un alt antreprenor care a fost afectat de faptul că localurile sunt închise și nu se desfășoară ceremonii este Cornel.

Foto: 999.md

Bărbatul își vinde firma care oferea servicii de decor pentru nunți, însă de când a plasat anunțul, la mijlocul lunii aprilie, nu a recepționat nicio solicitare din partea potențialilor cumpărători. „Dacă să vă spun sincer, cred că sunteți primul care mă telefonează”, a spus Cornel.

Mihai este un al antreprenor care a decis să-și vândă afacerea, deschisă acum patru ani. El își vinde utilajul pentru prepararea cafelei și înghețatei.

Foto: 999.md

Spune că principala problemă constă în faptul că nu a activat și din punt de vedere financiar nu e rentabil să-și mențină afacerea. „Tot personalul a plecat, iar bani pentru reinvestiții nu mai am”, a spus antreprenorul.

Măsurile întreprinse de Guvern în susținerea afaceriștilor

Pentru a susține mediul de afaceri, Guvernul a instituit programul de subvenționare a dobânzilor și programul de rambursare a T.V.A.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, agenții economici care au credite la bănci au accesat doar 1,1 milioane lei din cele 90 de milioane de lei pregătite de Guvern pentru acordarea unor subvenții la dobânzile împrumuturilor.

Opoziția a criticat Guvernul pentru faptul că programele de susținere a agenților economici pe timp de pandemie nu le sunt de ajutor, iar autoritățile nu au capacități să le implementeze.

 

 

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram