Poliția documentează altercațiile de azi din centrul capitalei, din timpul protestului veteranilor. Oamenii legii susțin că aceștia ar fi încălcat dispoziția Comisiei Naționale de Sănătate Publică, care prevede interzicerea evenimentelor la care participă un număr mai mare de 50 de persoane, întrucât la protestul de azi au fost prezente circa două sute de persoane. 

Cu privire la incidentul cu vehiculul care aducea boxe la protest, reprezentanții Poliției susțin că au fost nevoiți să supună verificării camioneta, întrucât manifestanții au schimbat locul protestului din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), așa cum au notat în declarația prealabilă, în fața Parlamentului.

Polițiștii îi acuză pe manifestanți că au inițiat altercațiile și spun că vehiculul adus de către aceștia la eveniment crea un pericol pentru circulația rutieră.

„Poliția este responsabilă pentru siguranța fiecărui participant la acțiune și securitatea traficului rutier. Respectiv, despre deplasarea în marș a participanților, schimbarea locației acțiunii de protest și amplasarea pe carosabil a unui mijloc de transport, despre care oamenii legii nu au știut, au creat divergențe între protestatari și oamenii legii”, se menționează într-un comunicat al Inspectoratului General de Poliție (IGP).

Reprezentanții IGP susțin că au fost nevoiți să suplinească numărul de carabinieri și militari care să supravegheze ordinea publică, întrucât manifestanții nu se supuneau ordinelor polițiștilor și erau violenți.

„În rezultatul discuțiilor dintre poliție și protestatari, ultimilor li s-a permis accesul pentru a continua protestul, dar cu respectarea ordinii publice, ținând cont de faptul că Parlamentul este un obiectiv strategic. În tot acest timp, angajații poliției au asigurat buna desfășurare a evenimentului, siguranța participanților la protest și a traficului rutier”, spune cei de la Poliție. Potrivit lor, pentru asigurarea ordinii publice și au fost mobilizați 350 de angajați ai Inspectoratului General al Poliției, 200 de militari ai Inspectoratului General de Carabinieri și 22 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

„În context, Inspectoratul General al Poliției comunică despre faptul că organizatorii au încălcat Hotărîrea nr. 11 din 15 mai a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, punctul 22, unde este menționat: “Se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă e-mail, adresă de domiciliu), cu excepția spațiilor care sunt în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție”. Totodată, majoritatea nu au purtat măști de protecție și nu au păstrat distanța socială. Toate acțiunile ilegale admise în cadrul manifestației sunt înregistrate și documentate”, menționează reprezentanții IGP în comunicat.

Protestul veteranilor a început azi-dimineață, către ora zece și a durat circa patru ore. Manifestanții s-au adunat în PMAN, iar apoi, au mers spre clădirea Parlamentului și a Președinției. Când la eveniment a venit un vehicul cu boxe, din care participanții urmau să țină discursuri, poliția a stopat camioneta, iar mascații au format un cordon pentru a limita accesul către clădirea Legislativului. Atunci manifestanții și forțele de ordine s-au îmbrâncit.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!