Război în Ucraina, ziua 171: Apelul autorităților din Energodar. Slovacia livrează Ucrainei patru obuziere Zuzana

social

Mitropolia, gata să se conformeze deciziilor Comisiei de Sănătate Publică cu o excepție! „Nu poate constitui obiectul unor dezbateri publice”

01 iunie 2020, ora 13:24
Distribuie:

Mitropolia Moldovei anunță că este gata să se conformeze celor mai recente decizii ale Comisiei Naționale de Sănătate Publică, care obligă bisericile să respecte o serie reguli în timpul oficierii slujbelor religioase. În opinia reprezentanților Mitropoliei, măsurile recomandate sunt firești, în situația în care continuăm să ne confruntăm cu pandemia de coronavirus. Nu cred același lucru despre recomandarea autorităților privind abținerea de la împărtășit și spun că acest ritual nu poate servi drept obiect pentru dezbateri publice.

Mitropolia Moldovei vine cu mai multe recomandări pentru clerici și enoriași printr-o circulară emisă astăzi. Cei de la Mitropolie subliniază obligativitatea regulilor de protecție împotriva Covid -19.

„Biserica a pledat și va pleda ferm pentru respectarea normelor sanitare și de igienă. De aceea, odată cu scoaterea restricțiilor de a săvârși slujbe în interiorul bisericilor, rugăm stăruitor, și e de responsabilitatea directă a slujitorilor bisericești, să pună la dispoziția credincioșilor recipiente cu material dezinfectant, în locuri vizibile și ușor accesibile de la intrare, dar și în interiorul lăcașelor de cult. Personalul bisericesc, va dezinfecta periodic obiectele bisericești, dar și alte suprafețe din interior. Îndemnăm, de asemenea, ca la intrarea în lăcaș să fie instalate traverse îmbibate cu dezinfectant, pentru ștergerea încălțămintei”, se menționează în circulara Mitropoliei.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei mai subliniază că încurajează oficierea serviciilor divine în aer liber și instalarea difuzoarelor, acolo unde este posibil.

„Participanții la slujbele religioase vor respecta normele impuse de autorități și vor păstra distanța sanitară. La intrare, sau în curtea bisericilor, poate fi numită o persoană responasabilă de reglarea accesului credincioșilor și evitarea de aglomerări. Să se renunțe la întrunirile după slujbă, agape și alte manifestări, până la primirea de noi dispoziții”, recomandă cei de la Mitropolie.

Potrivit circularei, mitropolitul Vladimir îi „binecuvântează” pe preoți să țină predici despre prevenirea virusului Covid – 19.

„Asfel încât să contribuim cu toții la creșterea culturii sanitare în rândul păstoriților noștri”, subliniază cei de la Mitropolie.

Totodată, cei care prezintă semne de infectare la biserică, vor fi rugați să meargă la medic și nu vo fi lăsați la slujbă.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei spun că nu se vor supune unei singure decizii a autorităților – celei de a renunța la ritualul împărtășaniei.

„Mitropolia Moldovei însă are o obiecție majoră legată de recomandarea Comisiei, privind abținerea de la Sfânta Împărtășanie și amintește doar că subiectul Împărtășaniei este foarte important și existențial pentru Biserică, de aceea nu poate constitui obiectul unor dezbateri publice și tratat într-o argumentare pur laică. Ea nu poate fi negociată pentru că constituie leacul nemuririi, izvorul luminii, nădejdei și al unirii cu Dumnezeu. Membrii Bisericii cunosc faptul că Împărtășania, este roadă a iubirii și disciplină a libertății, întocmai pentru că înlătură suspiciunea, rezervele și temerile. Discuțiile și opiniile care se vehiculează pe această temă pornesc dintr-o perspectivă diferită și trebuie interpretată într-o abordare duhovnicească. De aceea, Biserica Ortodoxă își rezervă dreptul, ghidându-se de propriile rânduieli și învățături, să se împărtășească în continuare așa cum a făcut-o și până acum, „ca toți să fie una”, se mai arată în circulara Mitropoliei Moldovei.

Anterior, Mitropolia Moldovei s-a pronunțat împotrivă ca bisericile să facă slujbe în curte și a fost la fel ca și acum categoric împotrivă să renunțe la împărtășit.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram