Pentru a șaptea zi consecutiv, în Statele Unite au loc proteste în zeci de state americane, după moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american care a decedat după ce un ofiţer de poliţie alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât. Cel puțin în 40 de orașe au avut loc ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine, iar în 23 de state și în Washington D.C. a fost mobilizată Garda Națională, relatează digi24.ro.

În capitala SUA, poliția a tras cu gaze lacrimogene pentru a împrăștia protestatarii pașnici din apropierea Casei Albe, cu puțin timp înainte ca președintele Trump să meargă la o biserică din apropiere pentru a face o fotografie. Președintele Donald Trump s-a enervat că presa a scris că a fost dus într-un buncăr, vineri, în timpul protestelor de la Casa Albă și luni le-a spus consilierilor săi că vrea să fie văzut dincolo de gardul Casei Albe, a declarat pentru CNN o persoană care este la curent cu aceste discuții.

 

Trump Visits St. John's Church, Washington, District of Columbia, USA - 01 Jun 2020Președintele Donald Trump pozează cu o biblie în fața bisericii St. John Foto: Profimedia

De teamă că publicul l-ar putea considera speriat și laș, Donald Trump a vrut să fie văzut acolo unde s-au desfășurat proteste și de aceea ar fi luat decizia de a merge pe jos și de a face o fotografie împreună cu colaboratorii săi la biserica „St. John”.

În timpul protesteleor din Washington, cel puțin un elicopter militar a fost văzut zburând deasupra protestatarilor în încercarea de a dispersa mulțimea. Elicopterul a făcut mai multe manevre prin care s-a apropiat de sol folosind elicele pentru a face vânt puternic. Tactica, cunoscută drept spectacol de forță, este folosită în mod obișnuit de militarii americani în zonele de luptă.

Jafuri și distrugeri, în New York

În Manhattan a fost „anarhie pe străzi”, relatează reporterul CNN. În Midtown Manhattan au avut loc mai multe jafuri. Imaginile din oraș, de la miezul nopții, arătă jefuitori care aleargă pe străzi cu bunurile furate.

„Am asistat la jefuirea unui magazin de ochelari. În unele cazuri, doar ferestrele au fost distruse. În alte cazuri, magazinele sunt complet devastate. Între orele 9 și 11 seara a fost un adevărat sentiment de anarhie pe străzile din Midtown Manhattan”, relatează Brian Stelter.

Primarul din New York, Bill de Blasio le-a transmis oamenilor să protesteze pașnic. Mulți dintre protestatari s-au întors spre casă după ce protestele s-au transformat în jafuri și distrugeri.

„Sunt oameni în oraș a căror intenție este nu să protesteze, ci să distrugă proprietatea și să rănească pe alții”, a scris Blasio.

Sute de protestatari au fost arestați

Poliția din Atlanta a făcut 350 de arestări legate de protestele care condamnă moartea lui George Floyd. Luni seară, poliția și protestatarii s-au ciocnit violent, protestatarii aruncând cu pietre și obiecte contondente în timp ce poliția a răspuns cu gaze lacrimogene.

După această ciocnire între poliție și manifestanți, a fost chemată Garda Națională care a dispersat rapid protestatarii.

În Oakland, California, chiar la est de San Francisco, protestatarii pașnici sunt reținuți și arestați.

„Urmează un protest foarte pașnic pe care l-am văzut în această după-amiază. Am văzut sute de tineri din întreaga Oakland mărșăluind pe străzi. A avut loc un miting la un liceu local, apoi au ajuns în centru”, a declarat corespondentul CNN, Dan Simon.

Departamentul de poliție din Oakland a declarat într-un mesaj că a reținut peste 40 de persoane pentru încălcarea legii.

Poliția a arestat luni seara 66 de protestatari în St. Paul, Minnesota. Demonstranții au organizat un marș dispre conacul guvernatorului spre Capitoliu pentru a protesta împotriva morții lui George Floyd. Cei care au refuzat să plece după ora 10 seara au fost reținuți de poliție.

Cel puțin patru ofițeri cu departamentul de poliție din St Louis, Missouri au fost răniți cu focuri de armă, după protestele de luni seara.

În Kansas City, protestele l-au determinat pe primar să solicite sprijinul Gărzii Naționale din Missouri.

Donald Trump a făcut prima delcarație despre moartea lui George Floy, la o săptămână de la incident

Donald Trump a făcut, luni după-amiază, prima sa declarație despre moartea lui George Floyd, la o săptămână de când s-a întâmplat incidentul și după ce protestele antirasism au devenit o criză națională.

A făcut declarația afară, în Grădina cu trandafiri a Casei Albe, anunțând că va mobiliza armata federală pentru a restabili ordinea, dacă guvernatorii statelor americane nu vor da dovadă de suficientă fermitate pentru a prelua controlul.

În timp ce făcea declarația, se auzeau strigătele protestatarilor strânși la câteva sute de metri depărtare de Casa Albă, în ciuda faptului că intervenise poliția călare și a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!