/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Platforma DA propune ca prețul la gaze să fie stabilit în funcție de cotațiile spot și nu prin formula actuală

missing
03 iunie 2020, ora 10:58

Platforma DA propune ca prețul la gaze să fie stabilit în funcție de cotațiile spot și nu prin formula actuală. Reprezentanții formațiunii au adus drept exemplul Ucrainei, care în 2015 a renunțat la livrarea gazelor rusești și a început să cumpere gaze din Europa prin contracte spot, iar recent, prețul la gaze în țara vecină  a scăzut cu circa 21 la sută. 

„Prețurile de achiziție a gazelor naturale din Federația Rusă de către Republica Moldova sunt semnificativ mai mari decât cotațiile mondiale. Prețul spot conform hub-ului din Ausrtia, cel mai apropiat Moldovei, a scăzut la 53 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. Dacă comparăm cu 160 de dolari pentru o mie de metri cubi, preț la care Moldova cumpără acum gaze naturale de la „Gazprom”, vom observa că este de trei ori mai mare”, a declarat președinte formațiunii, Andrei Năstase.

Potrivit politicianului, conform raportului oficial al companiei „Gazprom”, la prețul contractelor de lungă durată, față de prețul spot la o zi, compania a câștigat 47 de dolari la o mie de metri cubi, față de prețul spot la o lună, 35 de dolari.

„Explicațiile concernului „Moldovagaz”, concern controlat de „Gazprom”, în opinia noastră nu sunt plauzibile. Ideea că formula de calcul actuală a prețului este mai convenabilă pentru Moldova decât stabilirea prețului în funcție de cotațiile spot este contestabilă”, a declarat Andrei Năstase.

Acesta a adăugat că la o astfel de diferență, cetățenii au pierdut anul trecut, ținând cont de volumul gazelor consumate pentru producerea energiei electrice pe malul drept, aproape 120 de milioane de dolari.

În luna aprilie „Moldovagaz” a venit cu un comentariu la acest subiect, precizând că gazele naturale se comercializează pe piețele de tip spot nu doar prin intermediul burselor tradiționale de mărfuri, ci preponderent în baza hub-urilor energetice specializate.

„În cazul Europei continentale cele mai mari sunt TTF din Olanda, precum și Gaspool sau NСG din Germania. Însă, cotațiile la zi pe aceste hub-uri nu reprezintă prețul la care cumpărătorul final va primi gazele naturale.

Deseori, costurile flexibilității zilnice și sezoniere, precum și cheltuielile de transport și distribuție sunt nu doar comparabile, dar în unele cazuri chiar depășesc prețul inițial, în funcție de distanță până la consumator”, spuneau atunci reprezentanții companiei.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram